Groentepizza: broccolipizza met tonijn en champignons

Een groentepizza lijkt een gezond alternatief voor een reguliere pizza. Maar helaas... de kant-en-klaar-groentepizza's uit de supermarkt zijn vaak helemaal niet zo gezond als ze beloven. Ze bevatten over het algemeen nog steeds te veel vet en zout, en relatief weinig groenten. Daarom van Gezond Idee een recept voor een 'echte' groentepizza die heerlijk gezond is.

Groentepizza
Hoofdgerecht voor 4 personen
  • 900 g broccoli
  • 4 eieren
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g geraspte jonge 30+ kaas
  • 250 g champignons
  • 1 rode ui
  • 250 g cherrytomaatjes
  • 1 blikje tonijn in water (à 160 g)
  • 1 bolletje mozzarella (à 125 g)
  • handvol rucola of basilicumblaadjes
  • keukenmachine of staafmixer met hakmolen, 2 bakplaten met bakpapier
  1. Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Snijd een plakje van de steel van de broccoli. Snijd de broccoli in roosjes en de steel in plakjes. Maal de broccoliroosjes en stelen in de keukenmachine of in de hakmolen in porties fijn.
  2. Doe de broccoli in een kom. Voeg de eieren, het bakmeel en de kaas toe en meng goed met een vork. Het zal een los mengsel blijven.
  3. Verdeel het broccolimengsel in 4 porties. Vorm van elke portie op de bakplaten een ronde pizzabodem van ongeveer 22-24 cm ø. Druk de bodems stevig aan.
  4. Bak de bodems 15 min. in de voorverwarmde oven, tot ze net stevig en gaar zijn. De randen beginnen dan goudbruin te kleuren; laat ze niet te donker kleuren! Snijd intussen de champignons in plakjes, de ui in ringen en de tomaatjes in kwarten. Laat ook de tonijn uitlekken en snijd de mozzarella in plakjes.
  5. Beleg de pizzabodems met de champignons, uiringen, tomaatjes, tonijn en mozzarella. Bestrooi met peper naar smaak. Bak de pizza's in de oven nog 10 min., tot de kaas is gesmolten en begint te kleuren. Bestrooi de pizza's uit de oven met de rucola of basilicum.

Bereiding: 30 minuten
Oven: 25 minuten

Per persoon: 470 kcal, 20 gram vet, 43 gram eiwit, 25 gram koolhydraten,740 mg Natrium en 9,5 gram vezels
Prijs per persoon: € 3,50

Variatietip

Voeg voor een fris accent de rasp van 1 citroen aan het broccolimengsel toe.

Tip

Bak de bodems en bewaar ze afgedekt in de koelkast (1-2 dagen) of vries ze in.

 

Sluit de enquête