Hoofdgerechten

3 recepten rijk aan antioxidanten

recepten rijk aan antioxidanten Bessensmoothie Sinaasappelkip met spinaziesalade Romige broccolisoep Gezond Idee Maastricht UMC+Bessensmoothie

voor 2 personen

  • 200 gram blauwe bessen
  • 200 gram aardbeien, kroontjes verwijderd
  • 200 gram rode bessen, zonder steeltjes
  • 2 bananen
  • 400 ml (magere) biogarde

Doe alle ingrediënten in een blender of staafmixer en pureer tot er een egale massa ontstaat. Serveer direct.

Smultip

Ook lekker (en rijk aan antioxidanten): aardbeien gedoopt in pure chocolade 

Sinaasappelkip met spinaziesalade

Hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 4 grote navelsinaasappels
  • olijfolie
  • een scheut wijnazijn
  • een dessertlepel honing
  • 4 kipfilets
  • 1 rode ui
  • 250 gram verse spinazie
  • snufje zout en peper
  • eventueel als garnering: geroosterde amandelen
  1. Pers 2 sinaasappels uit, meng het sap in een kleine kom met de olijfolie, wijnazijn, honing en zout en peper. Leg de kipfilets in een schaal, giet het mengsel erover en dek de schaal af met huishoudfolie.
  2. Laat de kipfilets een kwartiertje marineren. Snipper ondertussen de rode ui. Schil de 2 overgebleven sinaasappels en verdeel in partjes. Was de spinazie, laat het uitlekken en doe de spinaziebladen dan in een grote kom.
  3. Verwarm olijfolie in een pan, haal de kipfilets uit de marinade en bak de filets in ongeveer 15 à 20 minuten gaar. Haal de kipfilets uit de pan en wikkel hen in aluminiufolie om warm te houden.
  4. Fruit de ui in een apart pannetje en voeg het overgebleven marinadevocht toe. Laat het geheel nog een minuutje koken. Haal de pan van het vuur. Doe de spinazie in een grote kom, doe de sinaasappelpartjes erbij en meng de helft van het marinadevocht met ui erdoor.
  5. Verdeel de spinazie over 4 borden en leg de kipfilets op de spinazie. Sprenkel de overgebleven helft van het marinadevocht met ui erover. Garneer met amandelen. 

Romige broccolisoep

Vegetarisch lunchgerecht voor 4 personen:

  • olijfolie
  • 1 grote rode ui, grof gesneden
  • 2 tenen knoflook, grof gesneden
  • 1 flinke stronk broccoli, in stukken gesneden
  • 500 ml water
  • snufje zout
  • peper
  • halfvolle koffiemelk
  • eventueel iets extra's als uitgebakken spekjes, gekookt ei, verse peterselie of gehakte geroosterde hazelnoten
  1. Doe de olie in een flinke pan, voeg de ui en knoflook toe en fruit ze. Doe de broccoli erbij en bak die ook even mee. Schenk nu het water erbij en breng het aan de kook. Voeg zout en peper toe.
  2. Draai het vuur laag als het water kookt en laat ongeveer 10 minuten met het deksel erop zachtjes koken tot de broccoli gaar is.
  3. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer. Verdeel de soep over 4 kommen en schenk in elke kom wat halfvolle koffiemelk. Leuk de soep op met iets extra’s en serveer direct!

Meer recepten van Gezond Idee