Verliefd worden in de vakantie? Heerlijk, maar daarmee loop je óók het risico thuis te komen met geslachtsziekten (ofwel soa's). Soms openbaren ze zich pas na een tijdje, soms kom je er nooit meer van af. Daarom: altijd kiezen voor safe seks met condooms.

condooms soa's ongwenste souveniers safe seks Zorgeloos & gezond op vakantie
  1. CHLAMYDIA kan onvruchtbaarheid veroorzaken bij vrouwen en mannen. Het lastige van deze soa is dat veel vrouwen geen klachten hebben en niets van de infectie merken. Daarom is het zinvol om bij twijfel een test te doen. Met antibiotica is de bacterie overigens goed te behandelen.
  2. HEPATITIS B is een virus dat leverontsteking kan veroorzaken. Ook deze infectie verloopt vaak ongemerkt. Na weken tot maanden kunnen klachten ontstaan als vermoeidheid en algehele malaise. Helaas geneest niet iedereen spontaan van deze infectie, je kunt zelf ook drager worden en het ongemerkt weer doorgeven. Gelukkig bestaat er een goede vaccinatie tegen.
  3. HIV veroorzaakt aids, de ziekte die het afweersysteem afbreekt. In het begin lijkt hiv op griep. Ernstige klachten volgen pas na jaren. Gelukkig is hiv tegenwoordig geen doodvonnis meer. Aidsremmers voorkomen dat je ziek wordt, maar kunnen ernstige bijwerkingen hebben.
  4. GONORROE kan onvruchtbaarheid veroorzaken. Bacteriën dringen binnen in baarmoedermond, anus of keel (door orale seks). Meer afscheiding uit de geslachtsdelen, pijnlijk plassen of bloedverlies zijn tekenen aan de wand. Antibiotica helpt, maar ook hier geldt: niet iedereen krijgt klachten.
  5. HERPES is een pijnlijke infectie van huid en slijmvlies in en rond de geslachtsdelen. Een remedie is er niet. Het belangrijkste advies: blijf ervan af. Herpes is zeer besmettelijk.

Meer informatie over soa's: www.soaaids.nl.

Meer tips voor een zorgeloze & gezonde vakantie

 

Sluit de enquête