16 april 2018

College voor de Universiteit van Nederland: gezondheidsclaims op verpakkingen

Stel, je bent chocoladerepenfabrikant en je weet dat cacao gezonde effecten op de gezondheid heeft. Mag je dan op je chocoladereep zetten dat-ie goed voor je is? In haar college voor de Universiteit van Nederland geeft voedingswetenschapper Alie de Boer van Universiteit Maastricht uitleg over gezondheidsclaims op verpakkingen.

Dr. Alie de Boer kan zich enorm verbazen over de creativiteit waarmee voedselclaims worden gedaan op sommige producten: dat een likje boter je cholesterolgehalte naar beneden kan halen of dat het eten van een handvol besjes je immuunsysteem weer 're-boost'. Alie doet hier dan ook diepgravend onderzoek naar zodat die claims niet zomaar op de verpakking terecht komen.

Bekijk haar college 'Wanneer mag een bedrijf beweren dat hagelslag supergoed voor je is?'

Bekijk ook haar blog 'Geloof jij Rens Kroes' over voedselclaims en lifestyleadviezen van online foodgoeroes als Rens Kroes.

Dr. Alie de Boer is wetenschapper voeding en recht aan de Universiteit Maastricht en de Brightlands Greenport Venlo Campus. Verder is zij medeoprichter van het Food Claims Centre Venlo, een expertisecentrum op het gebied van functionele voedingsmiddelen. Op de Brightlands Greenport Venlo Campus doet ze laagdrempelig onderzoek voor telers die willen experimenteren en innoveren.

Meer over misleidende voedselverpakkingen op https://www.consumentenbond.nl/acties/kletsplaatjes

Gezond Idee