25 februari 2019

Deelnemers (70-85 jr) gezocht voor onderzoek met citrus-extract

CitrusvruchtenAntioxidanten, zoals vitamines, mineralen en bepaalde polyfenolen (bepaalde antioxidanten) uit groenten en fruit, kunnen de schadelijke werking van vrije radicalen beperken. Met dit onderzoek willen we graag meer inzicht krijgen in de werking van een citrus-extract dat bestaat uit polyfenolen. Daartoe zoeken we proefpersonen. 

Het product dat in deze studie wordt onderzocht is een citrus-extract met een standaard polyfenol-gehalte. We kijken onder meer naar de effecten van dagelijkse inname van het extract op de vrije radicalen en ontstekingswaarden in het bloed, ontstekingen in de darmen en de bacteriesamenstelling in de darmen. Uit eerder onderzoek zijn er aanwijzingen dat inname van extracten die polyfenolen bevatten op al deze punten een positieve invloed kan hebben. 

Inhoud onderzoek
Het gehele onderzoek duurt maximaal 15 weken. Het bestaat uit een screeningsonderzoek en 4 testdagen. Op de 4 testdagen dient u nuchter naar de universiteit te komen. Deze testdagen duren maximaal een uur. We vergelijken in deze studie een citrus-extract ten opzichte van placebo (een niet-werkzame stof). 
Tijdens het onderzoek neemt u gedurende 4 weken het testproduct in, daarna neemt u 4-6 weken geen supplement in en vervolgens neemt u gedurende 4 weken een placebo (niet werkzame stof) in. De volgorde kan ook andersom zijn. Daarnaast dient u voor elke testdag gedurende 3 dagen een voedingsdagboek bij te houden en mag u tijdens het gehele onderzoek een aantal soorten fruit niet consumeren.

Tijdens de testdagen vinden de volgende metingen plaats:

  • bloedafname
  • invullen van vragenlijsten
  • verzameling van ontlasting
  • verzameling van speeksel.

Vergoeding
Bij volledige deelname aan het onderzoek wordt een vergoeding van €200- (+ reiskosten) gegeven.

Wanneer kunt u deelnemen?
Wij zijn op zoek naar: 

  • gezonde vrijwilligers (m/v)
  • niet-rokend
  • leeftijd: 70-85 jaar
  • BMI < 30 kg/m2 (BMI = gewicht in kilogram / lengte x lengte in meter)

Meer weten of deelnemen?
Heeft u interesse om deel te nemen aan dit onderzoek, neem dan contact op met: yala.stevens@maastrichtuniversity.nl, Tel: 043-3884295

 

Aanmelden nieuwsbrief