3 augustus 2017

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar spiermassaverlies

spierverlisspierverliesGezond ouder worden zonder spiermassa en spierkracht te verliezen? Dan is deelname aan het SPRINTT-project van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht misschien wel iets voor u. Binnen dit project wordt onderzoek verricht naar effectieve manieren om spiermassaverlies bij ouderen, in het bijzonder 70+'ers, te voorkomen.

Tijdens het ouder worden nemen de spiermassa en -kracht vaak af. Dat heeft veelal te maken met een gebrek aan inspanning en een veranderend voedingspatroon. Afname van spierkracht brengt een groter risico op vallen, en mogelijk botbreuken, met zich mee. Maastrichtse wetenschappers willen dat op een relatief eenvoudige manier proberen tegen te gaan.

Een gedeelte van alle onderzoekdeelnemers zal aan de slag gaan met een speciaal op maat gemaakt bewegingsprogramma voor ouderen. Voor de andere groep worden minder inspannende activiteiten georganiseerd. Tijdens het bewegingsprogramma wordt twee keer per week deelgenomen aan een activiteit bij het sportcentrum van de universiteit. Daarnaast wordt voedingsadvies gegeven en worden er zo nu en dan metingen verricht bij het Maastricht UMC+ om de persoonlijke ontwikkelingen te volgen. Na twee jaar wordt gekeken wat het algehele effect is geweest van deze aanpassing in leefstijl ten opzichte van ouderen die niet hebben deelgenomen aan het beweegprogramma.

Bent u 70 jaar of ouder en heeft u reeds last van verlies aan spierkracht? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor deelname aan het onderzoek. Voor aanmelden of meer informatie over het project kunt u contact opnemen met projectcoördinator Nick Smeets: nick.smeets@maastrichtuniversity.nl of 043-3881324.

Meer over SPRINTT

SPRINTT is een Europees project, waar 18 instituten uit zestien verschillende landen aan meedoen. Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht zijn vanuit de Benelux de enige betrokken partners. In totaal zullen 1.500 mensen van 70 jaar en ouder deelnemen aan de studie. Het ultieme doel is om een zo effectief mogelijk leefstijlprogramma voor ouderen te ontwikkelen, waarmee een zo goed mogelijke kwaliteit van leven aan ouderen kan worden geboden.

 

Gezond Idee