28 juli 2020

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar suiker

Foto iStockZoetekauwen opgelet! Voor een onderzoek naar suiker en suikervervangers zijn we op zoek naar families met overgewicht of obesitas die willen deelnemen aan onze SWEET-studie.

De SWEET-studie is een wetenschappelijk onderzoek van het Maastricht UMC+/Universiteit Maastricht. Het doel is te bestuderen of het beter is om met suiker gezoete producten te vervangen door producten met zoetstoffen en zoetheidversterkers om het gewicht stabiel te houden. In dit onderzoek wordt de rol van de darmflora bij de suiker- en vetstofwisseling, en de insulinegevoeligheid (maat voor risico op type 2-diabetes) onderzocht. Met dit onderzoek willen we bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe inzichten om overgewicht en de daarbij horende gezondheidsproblemen te verminderen.

Voor het onderzoek zoeken we families met overgewicht of obesitas (ernstig overgewicht). We zoeken families bestaande uit tenminste één volwassene (18-65 jaar) met overgewicht en één kind (6-12 jaar) met overgewicht om het effect van zoetstoffen in plaats van suiker op gewichtsbehoud te onderzoeken. Het onderzoek duurt twee jaar waarin:

  • volwassen deelnemers de eerste twee maanden een dieet volgen om af te vallen en de resterende 22 maanden onder begeleiding het behaalde gewicht behouden
  • volwassen deelnemers en kinderen worden begeleid om gezonder te leven en te eten
  • vijf testdagen en negen begeleidende gesprekken (over voeding en leefstijl) plaatsvinden

Vergoeding voor deelname

Jij samen met één kind: €300,- (+ reiskosten), plus €80,- voor elk extra deelnemend familielid (naast één volwassene en één kind).

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de onderzoekers via T 043-3882709 / sweet-studie@maastrichtuniversity.nl.

Lees ook

Bestaat gezonde suiker?

Aanmelden nieuwsbrief