19 december 2018

Deelnemers voor psychose-onderzoeken gezocht

Een psychose is een mengbeeld (syndroom) van verschillende soorten symptomen. De mix ziet er bij iedereen anders uit. De één heeft bijvoorbeeld vooral gevoelens van wantrouwen, de ander hoort vooral vijandige stemmen. Doel van onderstaande onderzoeken is te komen tot zorg op maat. De onderzoeken vinden plaats vanuit de Universiteit Maastricht en Mondriaan Zorggroep.

Voor de volgende onderzoeken zoeken we deelnemers:

  • PSYSCAN Psyscan studie
    Het doel van deze studie is om een methode te ontwikkelen en te testen die gebruikt kan worden om het begin van een psychose te voorspellen en ook het verloop en de uitkomst na een eerste psychose. Uiteindelijk hopen we te bereiken dat mensen in de gezondheidszorg patiënten specifieker kunnen ondersteunen waar dat nodig is, gebaseerd op de voorspellingen van de methode die we ontwikkelen tijdens deze studie.

  • PSYANTIB
    In deze studie doen we onderzoek naar antistoffen. Er worden in ons lichaam afweerstoffen, zogenaamde antistoffen, geproduceerd als bescherming tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Soms worden er echter antistoffen tegen specifieke eiwitten van het eigen lichaamsweefsel gemaakt. Onlangs is gebleken dat antistoffen tegen herseneiwitten een auto-immuunziekte kunnen veroorzaken waarbij mensen ernstige psychotische verschijnselen krijgen. De schatting is dat 5-10% van mensen met een psychotische stoornis een ziekte van het immuunsysteem hebben. Het doel van dit onderzoek is om na te gaan of er antistoffen in het bloed voorkomen die reageren tegen vijf belangrijke eiwitten in de hersenen.

  • HAMLETT
    Hierbij doen we onderzoek naar het afbouwen van anti-psychotische medicatie.

Vergoeding voor deelname aan het onderzoek
De vergoeding voor deelname verschilt per onderzoek. Je krijgt ook een reiskostenvergoeding.

Meedoen of meer informatie?
Heb je interesse in deelname of ken je mensen die mee zouden willen doen met een van de onderzoeken, neem dan contact op met onderzoeksmedewerkers Bea Campforts of Nele Soons, via E psyantib@maastrichtuniversity.nl of T 043 388 3868 / 06 1680 7453.

 

Aanmelden nieuwsbrief