Dit kun je doen bij een wespensteek

Als het mooi weer is, zijn ze er helaas volop: wespen. Wat moet je doen als je wordt gestoken?
We hebben enkele tips voor je op een rij gezet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze zijn er weer volop: wespen. Lastig als je net een lekker ijsje wilt eten of een drankje wilt pakken op een terras. Als kleine kamikazes vliegen ze op je glas of bord af.  En met een beetje pech steken ze je. Wat moet je doen als je wordt gestoken? 

  • Koel de plaats van de insectensteek af met ijs of een nat kompres om zwelling, jeuk en pijn te beperken. Wespengif uitzuigen heeft geen zin. Het is allang opgenomen in het bindweefsel en de zenuwen zijn al geactiveerd.
  • Een jeukwerende lotion of zalf kan eveneens helpen. 
  • Verwijder bij een steek in een vinger eventuele ringen van die vinger.
  • Wordt de steekplaats erg dik? Bel dan de huisarts.

Let op: Zie je een angel in de huid achterblijven? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk door een bij gestoken. Verwijder dan de angel met de achterkant van een bot mes of een pasje en koel de plek. 

Soms is een insectensteek gevaarlijk.
Kom direct in actie in de volgende gevallen:

  • Bij een steek in de mond of keel door een bijwesp of hoornaar: Bel direct 112. Laat het slachtoffer ondertussen op een ijsblokje zuigen om de zwelling tegen te gaan.
  • Bij een allergische reactie: Bel direct 112 bij allergische verschijnselen na een insectensteek. Denk daarbij aan hevige benauwdheid, shockverschijnselen of een zwelling in de hals. Heeft het slachtoffer een adrenalinepen (EpiPen) bij zich? En heeft het slachtoffer gezwollen lippen of benauwdheid? Dan kun je hem of haar helpen om die pen toe te dienen. De adrenaline kan door de kleding worden toegediend als deze niet te dik is.

Kijk voor meer handige tips op: Insectensteek - Rode Kruis Nederland

Voorkom een wespenplaag

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Hoe voorkom je dat je wordt belaagd door wespen?

  • Als je door een wesp wordt geplaagd, ga dan niet wild met je handen om je heen slaan en probeer niet de wesp te raken. Dat maakt wespen alleen maar agressiever. Wie door een wesp geplaagd wordt, kan zich het beste rustig terug trekken. En als dat niet helpt, gebruik dan een vliegenmepper.
  • Wespen hebben een goede 'neus' en zijn dol op zoetigheid. Eet je buiten in de tuin, zorg er dan voor dat je geen etensresten laat liggen en dat de tafel schoon is. Dek schotels af met een deksel of folie en glazen met een onderzetter of bierviltje. De wesp zal dan hoogstens even rond kijken of er iets te eten valt en daarna weer wegvliegen.
  • Blijven de wespen je plagen? Dan is een wespenval een optie. Een diervriendelijkere oplossing is om op enkele meters afstand van je tafel een schoteltje met zoetigheid te plaatsen om de wespen te misleiden.

Trouwens, ook goed om te bedenken dat een wesp een nuttig beestje is in de natuur én dat ze in september weer vanzelf verdwijnen.

Sluit de enquête