10 februari 2017

Doe mee met Warmetruiendag

Vandaag is het Warmetruiendag. Zet de verwarming lager, trek een warme trui aan en bespaar gezellig en comfortabel 6% energie - en dus 6% CO2 - per graad! Wil je naast het milieu ook je metabolisme een boost geven, laat dan die warme trui achterwege. Want als je het koud hebt, moet je lichaam meer energie verbranden om warm te blijven.

Uit experimenten van onderzoekers van het Maastricht UMC+ is gebleken dat mensen vrij gemakkelijk wennen aan een lagere omgevingstemperatuur. Na enige training voelt de lagere omgevingstemperatuur net zo comfortabel aan, terwijl het lichaam meer calorieën verbrandt. Als je het koud hebt, produceert je lichaam namelijk bruin vet. Bruin vet? Dat klinkt niet lekker. Maar bruin vet is juist goed voor ons. In tegenstelling tot wit lichaamsvet, dat vet waar mensen met overgewicht te veel van hebben, heeft bruin lichaamsvet belangrijke functies. Het houdt het lichaam warm en verbrandt energie als we het koud hebben.

'Lekker de verwarming aan' zou er wel eens toe bij kunnen dragen dat we steeds dikker worden. Doordat het tegenwoordig overal comfortabel warm is, hoeven onze lichamen geen extra calorieën meer te verbranden om warm te blijven. We gebruiken dus geen lichaamsenergie meer om onze temperatuur te regelen en dat betekent dat onze energiebalans verschuift van energie verbranden naar energie opslaan. Daardoor worden we dikker. Een temperatuur van 19C is eigenlijk genoeg voor ons lichaam. Bij die temperatuur gebruiken we ongeveer 6% meer energie om op temperatuur te blijven en dat merk je op de lange termijn. Vooral natuurlijk als je het combineert met lichaamsbeweging en een aanpassing in je voedingspatroon. Thermostaat een graadje lager is dus goed voor milieu, energierekening én gewicht!

Meer over bruin vet

Meer over de Warmetruiendag-actie op: https://www.warmetruiendag.nl/

Boost je metabolisme met rode peper

GI nieuwsbrief