29 januari 2019

Onderzoek cholesterolgehalte

cholesterolRhodospirillum rubrum is een bacterie die in de natuur voorkomt. Inname van deze bacterie via de voeding heeft mogelijk effect op de gezondheid. Dit moet echter aangetoond worden in onderzoek met mensen. De vakgroep Voedings- en Bewegingswetenschappen is op zoek naar mannen die willen deelnemen aan een onderzoek naar het effect van ovengedroogd Rhodospirillum rubrum op het cholesterolgehalte.

Wat is het doel van het onderzoek?

Tijdens dit onderzoek wordt bekeken of de inname van een capsule met ovengedroogd Rhodospirillum rubrum effect heeft op het cholesterolgehalte in het bloed. De bacterie is in de oven gedroogd en gedood.

Wat houdt deelname in?

Het onderzoek duurt in totaal acht weken met daarin negen korte bezoeken aan het Maastricht UMC+ waarbij bloed wordt afgenomen. Daarnaast worden de bloeddruk en het gewicht gemeten. Ook wordt je gevraagd om gedurende deze acht weken thuis elke dag vier capsules in te nemen. Deze capsules bevatten ovengedroogd Rhodospirillum rubrum of een placebo stof.

Wanneer kun je deelnemen?

Je komt in aanmerking voor deelname indien je:

  • een man bent tussen de 18 en 75 jaar oud;
  • minimaal 80 kilogram weegt;
  • geen bloeddruk- of cholesterolverlagende medicatie gebruikt;
  • geen diabetes hebt.

Om te zien of deelname aan het onderzoek mogelijk is, vindt er eerst een vooronderzoek plaats. De totale tijdsinvestering bij deelname is ongeveer 4 uur, exclusief reistijd. De vergoeding voor deelname is €140,- en daarnaast worden reiskosten vergoed.

Geïnteresseerd / meer informatie?

Neem dan gerust contact op met Nathalie Thijssen of José van den Driessche, vakgroep Voedings- en Bewegingswetenschappen Maastricht UMC+, via T 06-20562259 / 043-3881313 of E voeding-mrum@maastrichtuniversity.nl.