4 december 2018

Onderzoek naar glutengevoeligheid

Voor een onderzoek naar de effecten van brood op lichamelijke klachten, zoekt de vakgroep Maag-, Darm- & Leverziekten van het Maastricht UMC+ mensen met glutengevoeligheid zonder coeliakie.

 

We zoeken proefpersonen die:

  • tussen 18 - 65 jaar zijn;
  • binnen 8 uur na inname van glutenbevattende voedingsproducten lichamelijke klachten krijgen;
  • niet lijden aan coeliakie (glutenintolerantie) of tarwe-allergie.

Doel van het onderzoek

Dit onderzoek is opgezet om de effecten van verschillende soorten brood op maag- en darmklachten en het algeheel welbevinden te onderzoeken in mensen die gevoelig zijn voor gluten, zonder dat daarbij sprake is van coeliakie (gluten intolerantie). Mensen met glutengevoeligheid hebben klachten die zowel doen denken aan coeliakie (glutenintolerantie), als aan het prikkelbare darmsyndroom, namelijk buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of juist obstipatie, als ook klachten die gepaard gaan met hoofdpijn, concentratieproblemen en chronische vermoeidheid. In tegenstelling tot patiënten met coeliakie, is er geen sprake van een beschadigde darmwand en worden er ook geen tarwe-allergeen specifieke antilichamen in het bloed aangetroffen. De wetenschap geeft deze groep mensen dan ook de naam niet-coeliakie glutengevoeligheid. Gedetailleerde kennis over deze groep ontbreekt. Naast de grootte van het probleem is ook de oorzaak onduidelijk. Via dit onderzoek verwachten we daar meer duidelijkheid in te krijgen.

Wat houdt deelname in?

Er vindt eerst een screening plaats om te beoordelen of je kunt deelnemen aan het onderzoek. Vervolgens volgt er 1 testdag (+/- 8:00 - 16:30 uur). Gedurende deze dag krijg je een ontbijt en lunch wat zal bestaan uit brood. Hierna vragen wij je om elk uur vragenlijsten in te vullen. Het onderzoek vindt plaats in het Maastricht UMC+ en afspraken worden in overleg gemaakt.

Vergoeding

Bij volledige deelname is de vergoeding €60,- + reiskosten.

Interesse in deelname of meer informatie?

Ben je geïnteresseerd in deelname of wil je meer informatie, neem dan contact op met arts-onderzoeker drs. A.E.P. van Rooy (vakgroep Maag-, Darm- & Leverziekten), via E wow-intmed@maastrichtuniversity.nl of T 06 55741096.

Aanmelden nieuwsbrief