12 februari 2019

Onderzoek naar invloed amandelen op bloedsuikerregulatie

amandelenDe vakgroep Voeding & Bewegingswetenschappen van het Maastricht UMC+ is op zoek naar mannen en vrouwen die willen deelnemen aan een onderzoek. Er wordt onderzocht of het dagelijks eten van amandelen invloed heeft op de bloedsuikerregulatie en hoe dat leidt tot een verbeterde elasticiteit van de bloedvatwand en cognitieve prestatie.

We zoeken deelnemers die:

  • tussen de 40 – 70 jaar zijn
  • geen allergie voor noten hebben
  • een BMI tussen de 25 – 35 kg/m2 hebben
  • een verstoorde glucosehuishouding hebben
  • niet roken
  • geen bloeddrukverlagende (plaspillen) of cholesterolverlagende middelen gebruiken

Periode onderzoek:

Voorafgaand aan het onderzoek wordt gekeken of je geschikt bent om mee te doen. Daarna bestaat het onderzoek uit twee periodes van vijf maanden waarbij je drie ochtenden per periode naar de Universiteit Maastricht komt voor een bloedafname en twee dagen voor metingen (dus tien bezoeken in totaal). De twee periodes worden gescheiden door minimaal twee maanden.

Wat houdt het onderzoek in?

Je ontvangt in een willekeurige volgorde tijdens de periodes ofwel zakjes met 50 gram amandelen en een advies over gezonde voeding, of alleen advies over gezonde voeding. Tijdens de meetdagen wordt bepaald hoe goed je in staat bent jouw bloedsuiker te reguleren. Verder wordt via een MRI-test gekeken hoeveel vet je op verschillende plaatsen in je lichaam hebt zitten, en worden de bloeddruk, hartslag en elasticiteit van de vaatwand gemeten. Ook wordt bloed geprikt, wordt jouw cognitieve prestatie bepaald en zal een foto van je netvlies worden gemaakt. Voor al deze metingen kom je in beide periodes drie keer kort en twee keer een hele dag naar de universiteit voor enkele metingen. Hierbij wordt meerdere keren bloed geprikt en zul je ook in een MRI-scanner worden onderzocht.

Vergoeding:

Je krijgt een bruto vergoeding van € 400,- voor deelname. Reiskosten worden vergoed op basis van kilometers (€ 0,19 netto per kilometer) met een maximum van € 100 voor de hele studie, ongeacht de wijze van vervoer.

Meer informatie of deelnemen?

Ben je geïnteresseerd of heb je vragen, neem dan gerust contact op met: Elske Gravesteijn, Maastricht UMC+/Universiteit Maastricht, vakgroep Voeding & Bewegingswetenschappen, T 06 516 70 535 / amandelen@maastrichtuniversity.nl.

 

Aanmelden nieuwsbrief