8 september 2017

Onderzoek naar ongewild urineverlies

Maar liefst één op de drie vrouwen krijgt gedurende haar leven last van ongewild urineverlies. De eerste zwangerschap en bevalling zijn daarvan de grootste oorzaak. Daarom heeft het Pelvic care Center Maastricht het motherfit-concept ontwikkeld. Dit bestaat uit acht actieve trainingen met onder meer veel aandacht voor de bekkenbodemspieren. Het Pelvic care Center Maastricht doet onderzoek naar de effecten van het motherfit-concept. Vrouwen met urineverlies die zwanger zijn of net bevallen van hun eerste kindje kunnen zich aanmelden.

Alhoewel het motherfit-concept gebaseerd is op de nieuwste wetenschappelijke inzichten, weten we niet of het effectief is voor het opheffen van urineverlies op de lange termijn. Dit gaan wij onderzoeken. Aan het onderzoek doen verloskundigen en gynaecologen/obstetristen uit vijf regio's mee, namelijk: Maastricht, Roermond, Heerlen, Sittard en Veldhoven.

Het motherfit-onderzoek

  • Het onderzoek richt zich op vrouwen met urineverlies die zwanger zijn of net bevallen van hun eerste kindje.
  • Onderzocht wordt hoe effectief motherfit-groepstherapie is in het verhelpen van urineverlies op de lange termijn.
  • De motherfit-groepstherapie is een actief programma van acht weken met veel aandacht voor de bekkenbodemspieren.
  • Er zijn twee onderzoeksgroepen: één groep ontvangt de motherfit groepstherapie en één groep gebruikelijke zorg.

Vragen of meedoen met het onderzoek?

Dan kun je contact opnemen met onderzoeker Heidi Moossdorff, E heidi.moossdorff@maastrichtuniversity.nl / T 043-3875639.

Lees meer op www.motherfit.net