5 maart 2018

Onderzoek ontwikkeling darmflora baby’s

darmflora baby’sVoor een onderzoek naar de ontwikkeling van de darmflora van baby’s en de invloed hiervan op hun gezondheid zoeken wij zwangere vrouwen of kersverse ouders wonend in Zuid-Limburg.

De darmflora is de verzamelnaam voor de honderden verschillende  bacteriesoorten die in onze darmen leven. Deze darmbacteriën helpen bij onze spijsvertering, maar vormen ook de basis van ons afweersysteem door ons te beschermen tegen binnendringende ziekteverwekkers. De darmflora heeft dus een belangrijke invloed op onze gezondheid. Meer over darmflora en waarom ze belangrijk zijn voor je gezondheid 

De samenstelling van de bacteriesoorten in onze darmen is verschillend van persoon tot persoon en is inmiddels in verband gebracht met ziekten als allergieën en astma, maar ook met overgewicht en darmklachten. Waardoor dit komt is nog grotendeels onbekend. Duidelijk is wel dat de basis al in het vroege leven ligt. Het vermoeden bestaat dat de darmflora van de moeder hierbij mogelijk een belangrijke rol speelt.

LucKi Darmflora onderzoek

Binnen het LucKi Darmflora onderzoek willen we nauwkeurig in kaart brengen welke factoren van invloed zijn op de ontwikkeling van een gezonde darmflora.  Tijdens dit onderzoek wordt op negen verschillende tijdstippen (vanaf 1 à 2 weken na de geboorte tot 14 maanden na de geboorte) een ontlastingsmonster en korte vragenlijst van de baby verzameld. Hiernaast wordt één keer een ontlastingsmonster van de moeder verzameld. Het afnemen van een ontlastingsmonster is een simpele handeling en het invullen van de vragenlijsten zal niet langer dan 5-10 minuten duren. Na het eerste jaar volgen op drie momenten vragenlijsten over de gezondheid van uw kind.

De LucKi Darmflora Studie zal uiteindelijk bijdragen aan de kennis over de ontwikkeling van de darmflora en de invloed daarvan op het ontstaan van bepaalde aandoeningen zoals astma, allergieën en overgewicht. Vervolgens kunnen onderzoekers gaan verkennen hoe deze ontwikkeling bijgestuurd kan worden. Zo is het in de toekomst misschien mogelijk om ervoor te zorgen dat een kind minder vaak ziek wordt door zijn darmflora aan te passen.

Deelnemen?

Heb je interesse om deel te nemen aan dit onderzoek? Meld je dan aan via: www.luckigut.nl/aanmelden

Meer informatie 

Heb je nog vragen, neem dan contact op met ons onderzoeksteam via:
E lucki-gut@maastrichtuniversity.nl
T 06-83541496

Samenwerkingsverband

Het LucKi Darmflora onderzoek is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Maastricht (onderzoeksinstituut CAPHRI), Zuyderland Jeugdgezondheidszorg en GGD Zuid-Limburg. Het onderzoek wordt daarnaast ondersteund door Maastricht UMC+ (oa. onderzoekinstituut NURTRIM), Zuyderland, Kring Verloskundigen Westelijke Mijnstreek, Geboortezorg Limburg, Envida en MeanderGroep.

Aanmelden Gezond Idee nieuwsbrief