26 mei 2017

Pepermuntolie tegen buikpijn bij PDS

Pepermuntolie, buikpijn bij Prikkelbaar darm syndroom, PDS 10 à 15% van de bevolking heeft Prikkelbaar darm syndroom (PDS). De belangrijkste symptomen zijn buikpijn in combinatie met een verstoord ontlastingspatroon. PDS kan van grote invloed zijn op iemands leven en PDS-patiënten ervaren vaak onbegrip. Omdat de onderliggende oorzaak nog onvolledig opgehelderd is, is het aantal effectieve behandelingen zeer beperkt. Van de beschikbare middelen is pepermuntolie effectief gebleken tegen pijnklachten. Onderzoekers van de vakgroep Maag-, Darm- en Leverziekten van het Maastricht UMC+ hebben een nieuw pepermuntoliepreparaat laten ontwikkelen en zoeken proefpersonen die dit willen testen.

Pepermuntolie tegen buikpijn bij PDS

Pepermuntolie wordt gebruikt bij de bereiding van voedsel en zit in tal van cosmetica producten waarin het met zijn karakteristieke smaak en geur een verfrissend gevoel geeft. Een wellicht minder bekende toepassing is als medicijn tegen buikpijn bij PDS. Recent is aangetoond dat pepermuntolie de gevoeligheid van de darmen kan beïnvloeden. De olie zorgt voor ontspanning van de darmspieren en remt de zenuwsensoren in de darm. Deze sensoren, zogenaamde TRP-sensoren kunnen pijn waarnemen en voortgeleiden. De TRPV-sensor neemt pijn waar en de TRPM 8-sensor dempt de pijnprikkel. Pepermuntolie werkt via deze TRPM 8-sensor.

Het huidig beschikbare pepermuntoliepreparaat geeft de olie af in de dunne darm. Dit geeft bij 1 op de 3 patiënten verlichting van pijnklachten. Echter, een deel van patiënten heeft tijdens de behandeling ook last van hinderlijke bijwerkingen zoals oprispingen van maagzuur en een pepermuntsmaak in de mond. Onderzoekers van de vakgroep Maag-, Darm- en Leverziekten van het Maastricht UMC+ hebben (onder leiding van prof. dr. Ad Masclee en in samenwerking met de afdeling farmacie van het UMCG in Groningen) een nieuw pepermuntoliepreparaat laten ontwikkelen. Dit preparaat heeft een andere coating - beschermlaag om de capsule – waardoor het de pepermuntolie pas afgeeft in de dikke darm. Hierdoor wordt mogelijk de effectiviteit van de pepermuntolie versterkt en de onderzoekers hopen daarnaast dat de bekende hinderlijke bijwerkingen een stuk minder zullen zijn.

Pepermuntoliepreparaat met extra sterke coating

In het PERSUADE-onderzoek wordt het dunne darm pepermuntoliepreparaat (met een standaard coating) vergeleken met het nieuwe dikke darm pepermuntoliepreparaat (met extra sterke coating). Beide middelen worden vergeleken met een placebo (nepmiddel) om op deze wijze het effect op pijn en andere klachten van PDS te kunnen aantonen. Om de werking en effectiviteit voldoende goed te kunnen onderzoeken, is de medewerking van 180 mensen met PDS gewenst.

Je kunt deelnemen als je tenminste:

 • Tussen de 18-75 jaar bent
 • Regelmatig buikpijn hebt, in combinatie met een veranderd ontlastingspatroon (PDS)
 • Geen pepermuntolie capsules hebt gebruikt in de afgelopen 3 maanden
 • Geen grote buikoperaties hebt gehad
 • Niet zwanger bent

Wat houdt deelname in:

 • Een medische screening en het invullen van een dagboek voor twee weken; dit vindt plaats om te kijken of je kunt deelnemen
 • Behandeling van 8 weken met één van onderstaande middelen:
  - Pepermuntolie capsules, nieuwe dikke darm-preparaat
  - Pepermuntolie capsules, reeds bestaande dunne darm-preparaat
  - Placebo (nepmiddel)
 • Het invullen van een elektronisch dagboek en vragenlijstenMinimaal 3 korte ziekenhuisbezoeken

Blijkt dat de pepermuntolie met de nieuwe, sterke coating het meest effectief is, dan ligt het voor de hand dat dit middel ook in productie genomen wordt en voor patiënten beschikbaar komt. De verwachting is dat het onderzoek tot eind dit jaar loopt.

Deelnemen aan het PERSUADE-onderzoek?

Neem voor meer informatie of deelname contact op met arts-onderzoeker Zsa Zsa Weerts, via persuade-intmed@maastrichtuniversity.nl of T 043 388 2284.