15 augustus 2016

Proefpersonen gezocht voor studie naar gezondheidseffecten voeding

Voor een onderzoek naar het effect van voeding op de gezondheid zijn wij op zoek naar gezonde mannen en vrouwen van 50 t/m 70 jaar met een BMI tussen 25 en 35 kg/m2.

Het onderzoek beslaat een periode van 10 weken. U wordt gevraagd om eerst gedurende twee weken een dieet met ‘Westerse voeding’ te volgen en om daarna zes weken óf een dieet met zogeheten ‘laag glycemische voeding’ te volgen óf een dieet met ‘Westerse voeding’. De Westerse voeding komt sterk overeen met het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander. Een laag glycemische voeding is voeding waarvan wordt beweerd dat deze langzaam wordt opgenomen in het bloed en daardoor zorgt voor stabielere bloedsuikerspiegels. Dit is gunstig voor het lichaam.

De studie bestaat uit 13 bezoeken aan de universiteit:

  • 1x screening
  • 1x bloedafname en uitleg over diëten
  • 5x consult met de diëtist
  • 2x testdag (2 uur)
  • 2x testdag (6 uur)
  • 2x testdag (9 uur)

Tijdens de testdagen wordt bloed afgenomen en een lichamelijke activiteitstest. Verder worden de volgende zaken onderzocht: slaapkenmerken, lichaamssamenstelling, functie van uw bloedvaten, bloeddruk, stemming, levenskwaliteit en cognitie (bijvoorbeeld geheugen). Uw lichaamssamenstelling wordt gemeten door het verzamelen van uw urine voor en na consumptie van gemerkt (Deuterium) water. Deuterium-water komt voor in de vrije natuur, maar ook in uw lichaam. Het heeft een iets andere samenstelling dan normaal water. U wordt ook gevraagd om twee keer 36 uur een bloeddruk- en bloedsuikermonitor te dragen en om vijf dagen een activiteitenmonitor te dragen.

Bij zes van de dertien bezoeken dient u nuchter naar de universiteit te komen. Wekelijks wordt u gevraagd om naar de universiteit te komen om uw gewicht en tailleomtrek te laten meten. Tijdens dit bezoek krijgt u ook voedingsproducten mee om gedeeltelijk in uw voeding te voorzien. Na afloop van de studie krijgt u persoonlijk uw eigen resultaten.

Bij volledige deelname aan het onderzoek ontvangt u een vergoeding van €400,- en vergoeding van uw reiskosten op basis van het aantal afgelegde kilometers (€ 0,19/km).

Bent u geïnteresseerd en/of wilt u meer informatie, neem dan contact op met:
Lena Bilet (l.bilet@maastrichtuniversity.nl) of Eva Fechner (e.fechner@maastrichtuniveristy.nl), T 043 3884258.