5 september 2018

Vrijwilligers gezocht voor voedingsonderzoek

O nze voeding bevat veel ongunstige, versuikerde eiwitten ofwel AGE's. Welke invloed versuikerde eiwitten hebben op de gezondheid is echter nog niet duidelijk. Om dit te onderzoeken is de afdeling Interne Geneeskunde van het Maastricht UMC+ op zoek naar mannen en vrouwen ouder dan 18 jaar met overgewicht (BMI ≥ 25).

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat versuikerde eiwitten (officiële term Advanced Glycation Endproducts ofwel AGEs) het risico op het krijgen van suikerziekte en hart- en vaatziekten aanzienlijk vergroten. Het doel van dit onderzoek – de 'DE-AGEing studie' – is te onderzoeken welk effect een versuikerd-eiwit-arm dieet heeft op het risico voor diabetes en hart- en vaatziekten. Het uiteindelijke doel van de DE-AGEing studie is om suikerziekte en de complicaties van suikerziekte te voorkomen door de hoeveelheid van versuikerde eiwitten in voeding te verlagen.

Deelname aan het onderzoek bestaat uit het volgen van een dieet gedurende 4 weken. Dit dieet zal of een AGE-beperkt dieet zijn of een normaal dieet. Een loting zal bepalen welk dieet je gaat volgen. Het dieet zal aangepast zijn op je energiebehoefte waardoor je gedurende de 4 weken niet bijkomt of afvalt in gewicht.

Voor dit onderzoek moet je twee keer naar het Maastricht UMC+ komen voor een testdag. Tussen de twee testdagen volg je dan het dieet. Daarnaast zal er een screening plaatsvinden en zal je twee keer bijhouden wat je gedurende 5 dagen eet en drinkt. We vragen je om tijdens het onderzoek je leefstijl verder niet te wijzigen.

Verdoeding deelname

Bij volledige deelname aan het onderzoek ontvang je een vergoeding van €275 en reiskostenvergoeding, en een deel van de boodschappen wordt ook vergoed.

Interesse in deelname?

Voor meer informatie of een uitgebreide informatiebrochure kun je contact opnemen met onderzoeker Armand Linkens via T 043-3882137 / proefpersoon.IG@mumc.nl (o.v.v. naam en telefoonnummer).

Gezond Idee