Gezond leven

ADHD / ADD: eerste hulp bij opvoeden

ADHD / ADD: eerste hulp bij opvoedenAD(H)D brengt de gemoederen al jaren flink in beroering. Kinderen krijgen tegenwoordig veel te snel een psychiatrisch etiketje opgeplakt, vinden sceptici, inclusief gevaarlijke medicijnen, dure therapieën en een minderwaardigheidscomplex. Al die kritiek komt hard binnen bij mensen die dagelijks te maken hebben met de realiteit van AD(H)D en die hun kind voortdurend zien worstelen.

AD(H)D heeft enorme impact

Voor wie er mee te maken heeft, kan ADHD of ADD een enorme impact op het leven hebben. Jongetjes die genegeerd of gepest worden door hun leeftijdsgenoten omdat ze zo storend zijn. Meisjes die ver onder hun niveau presteren omdat ze hun aandacht niet bij de lessen kunnen houden. En ouders die af en toe gillend gek worden van hun wervelwind of intens verdrietig als ze zien dat hun kind niet tot bloei komt. Wat die snel oordelende buitenwereld ook nogal eens over het hoofd ziet is dat ouders bijna altijd een lange weg vol twijfels doorlopen voordat ze overgaan tot medicatie: is je kind er gebaat bij en wat zijn de schadelijke gevolgen? Moet je je kind wel willen 'veranderen' met medicatie? Of zou de wereld anders in elkaar moeten zitten, zodat jouw kind beter uit de verf komt?

Wat is AD(H)D?

Gelukkig is er tegenwoordig ook een groeiende tendens om AD(H)D niet alleen maar te problematiseren, getuige boektitels als Hoera, ik heb ADHD. AD(H)D is een stoornis, zeker, en eentje die het je vaak moeilijk kan maken in het leven. Maar steeds vaker zien mensen het ook als een gave: AD(H)D'ers blijken ook vaak heel intelligent en opvallend creatief te zijn. Iets dat er meestal pas uitkomt als ze niet meteen als druk of dromerig apart worden gezet, maar de kans krijgen op een andere manier te werk te gaan. Bijvoorbeeld door medicatie: die kan de nodige concentratie geven en daarmee de luikjes in het hoofd openzetten die de werkelijke potentie van een kind vrijgeven. Maar ook door niet voortdurend te worden afgerekend op wat je niet kan, maar begrip en ruimte te krijgen om je leven zo in te richten dat het beste in je naar boven komt.

Welke signalen wijzen op ADHD / ADD?

Opvoedtips

Als ouder heb je een belangrijke rol bij het ondersteunen van je AD(H)D'er. Maar hoe pak je dat aan? Bedenk dat het heel belangrijk is dat je kind een positief zelfbeeld opbouwt en niet steeds het gevoel krijgt te falen. Hier een paar tips.

 • Benader je kind positief
  Een positieve benadering is voor elk kind belangrijk, maar echt noodzakelijk voor een AD(H)D'er!
   
 • Stimuleer en beloon goed gedrag
  Onderzoek wijst uit dat de prestaties van AD(H)D'ers sterk afhankelijk zijn van systematische beloning.
   
 • Vermijd een negatieve aanpak
  Een negatieve aanpak, zoals steeds zeggen dat iets niet mag of kan, werkt niet en veroorzaakt een negatieve spiraal. Geef juist goed aan wat je wel verwacht van je kind.
    
 • Laat situaties niet escaleren
  Grijp dus in voor je zelf overstuur of razend bent.
   
 • Zorg voor regels en structuur
  Regels en structuur geven duidelijkheid en rust, en dus veiligheid. Voor je kind met AD(H)D is het ontzettend moeilijk om zelf die structuur aan te brengen.
   
 • Bereid je voor op de pubertijd
  Houd er rekening mee dat een puber met AD(H)D een puber in het kwadraat is.

 • Vaar je eigen koers
  Laat je niet beïnvloeden door iedereen om je heen die het beter denkt te weten. Je kent zelf je kind het beste.
    
 • Aarzel niet om professionele hulp en ondersteuning te vragen
  Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar juist van het serieus nemen van de problemen waar je kind mee worstelt.

Kijk voor meer hulp en tips op bijvoorbeeld op www.steunpuntadhd.nl, www.gedragsproblemen-kinderen.info en op www.adhd-digitaal.nl.

AD(H)D Bekijk het eens anders

AD(H)D is een stoornis  AD(H)D is een gave
Snel afgeleid  Alert
Wervelwind  Energiek
Onbegrepen (re-)acties Origineel, creatief, denkt out of the box
Moeite met instructies opvolgen  Onafhankelijk
Dagdromer  Denker, op zoek naar nieuwe invallen
Doet voor hij denkt  Bereid risico's te nemen en direct in actie te komen

Meer lezen over ADHD / ADD?

Dit zijn een paar goede boeken:

 • Jan Buitelaar en Arga Paternotte, Dit is ADHD (Terra/Lannoo, 2013)
 • Edward Hallowell en Peter Jensen, Opvoedwijzer ADD en ADHD (Hogrefe Uitgevers, 2009)
 • speciaal voor volwassenen: Cathelijne Wildervanck, ADHD: Hoe haal je het uit je hoofd? (Scriptum Psychologie, 2013).