Als snurken gevaarlijk wordt: slaapapneu

slapende en snurkende man houdt zijn vrouw wakker
Foto iStock
Ongeveer 10 tot 30 procent van de volwassenen snurkt. Voor de meeste mensen heeft snurken geen ernstige medische gevolgen. Snurkende mensen verstoren dan hooguit de nachtrust van hun partner. Maar als zij veel snurken én met horten en stoten ademhalen, zijn het vaak de partners die ontdekken dat de snurkers aan obstructieve slaapapneu lijden.

"Daar merken de snurkers zelf niets van", zegt slaap- en longarts Manu Sastry, verbonden aan het academisch slaapcentrum CIRO+ (partner van het Maastricht UMC+). "Ze zijn overdag alleen maar moe omdat ze door de ademstops slecht slapen. Maar als je hiermee doorloopt, kun je hartkwalen, een verhoogde bloeddruk of een depressie ontwikkelen."

Of je slaapapneu hebt, wordt onderzocht in het academisch slaapcentrum CIRO+, waar speciale ruimtes voor slaaponderzoek zijn ingericht. Bij slaap-apneu stopt je ademhaling voor minstens 10 seconden, soms tientallen keren per nacht. Het overkomt meestal mensen boven de veertig jaar, vooral als ze last hebben van overgewicht. Ook kinderen met te grote amandelen kunnen het krijgen. Wie er aan lijdt, moet zorgen voor regelmatige slaap, afvallen en 's avonds alcoholconsumptie mijden. Bij een lichte vorm van slaapapneu kunnen deze maatregelen al voldoende zijn.

Tip

's nachts met een tennisbal onder de rug slapen kan in deze gevallen ook helpen. Hierdoor ga je namelijk automatisch op je zij liggen en voorkom je dat de keel wordt geblokkeerd. Voor ernstigere vormen van slaapapneu zijn er therapieën zoals slapen met een speciaal gebitje of masker. Of, als dat niet helpt, een operatie.

Kijk voor meer informatie over snurken en apneu op: http://www.mumc.nl/search/google_cse_adv/snurken. Meer informatie over het slaapcentrum: www.ciro-horn.nl.

 

Sluit de enquête