Als 't niet vanzelf gaat tussen de lakens

Om een ‘gewoon’ goed seksleven te bereiken, moeten we allereerst maar eens ophouden met te geloven in al die mythen die ons seksleven tiranniseren. Maar mythes aan de kant gooien, wil niet zeggen dat we ons moeten neerleggen bij een seksloos bestaan of bij een seksleven waaraan weinig vreugde wordt beleefd. Seks kan intiem, warm, liefdevol of puur opwindend zijn, met of zonder fysieke problemen. Ook als het al jaren wat minder is of ronduit slecht, of wanneer medicijnen je vertrouwde seksleven belemmeren.

Uitzoeken waar het mis is gegaan of wat er precies aan de hand is, is een eerste stap. Daar kan een deskundige heel goed bij helpen, bijvoorbeeld van het Centrum Seksuologie in het Maastricht UMC+, waar seksuologen nauw samenwerken met medisch specialisten en psychologen van de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg). De volgende stap is het probleem op de een of andere manier verhelpen of bijstellen. Daarom nog één stimulans om die eerste stap toch maar te zetten: alle betrokkenen, ervaringsdeskundigen én speciallisten, zijn het er roerend over eens dat seks echt goed is voor onze gezondheid.

Gezond idee lifestyle tips advies seks genieten normaal seksleven feiten
Mannen praten er niet gemakkelijk over

Urologe Desiree Vrijens van het Centrum Seksuologie van Maastricht UMC+ ziet vaak mannen die seksuele problemen hebben. "Erectieproblemen, geen zin in vrijen, pijn bij het vrijen of niet kunnen klaarkomen, dat komt veel voor. Jammer is dat slechts een kwart van de mannen met een (erectie)probleem zich bij de huisarts meldt. Want er zijn meestal behandelmogelijkheden met bijvoorbeeld leefstijladviezen, psychoseksuologische begeleiding en medicatie. We kunnen niet alle problemen verhelpen, omdat de problemen soms door medicatie voor een andere aandoening ontstaan, maar het heeft altijd zin om de oorzaak op te sporen." Lees meer in Gezond Idee magazine

Bang voor seks

Veel voorkomende klachten bij vrouwen zijn: pijn bij het vrijen en vaginisme (daarbij is helemaal geen penetratie mogelijk). Klinisch psychologe en seksuologe Reinhilde Melles van het Centrum Seksuologie van Maastricht UMC+: “Vrouwen die pijn hebben bij het vrijen, lopen daar vaak al jaren stilzwijgend mee rond. Ze hebben het er niet over omdat ze vaak bang zijn hun partner kwijt te raken. Het zijn vaak gevoelige vrouwen, in alle opzichten. Wij helpen ze de angst voor pijn te doorbreken door hun lichaam eerst tot rust te laten komen. Daarna gaan we ook met het hoofd aan de slag, al dan niet samen met de partner. Zo'n 90% van de vrouwen is binnen twee weken van hun vaginisme verlost. En als dat is gelukt, volgt het stappenplan om de seks weer leuk en opwindend te maken."
Lees meer in Gezond Idee magazine

Seks als je ziek bent?

Kankerpatiënten kunnen door hun ziekte of medicijnen problemen ondervinden in hun seksleven, zoals erectiestoornissen bij mannen, verlies van lustgevoelens, geen zin om te vrijen of pijn bij het vrijen. Ook is het bekend dat medicatie bij borstkanker vaak leidt tot verlies van libido. Geen zin in seks kan ook psychische oorzaken hebben: faalangst, schaamte, problemen met rouwverwerking of met het veranderde lichaam. Het komt vaak voor en is dikwijls te verhelpen, weet psychologe Iris Maes van het Oncologiecentrum Maastricht UMC+. "Kanker hoeft niet te betekenen dat er geen seks meer mogelijk is. Het opnieuw oppakken van lichamelijke intimiteit en seksualiteit kan een manier zijn om samen de gevolgen van de ziekte te verwerken en een kans bieden om weer te ontdekken wat wèl nog mogelijk is." Patiënten en hun partners kunnen via hun behandelend specialist of huisarts verwezen worden naar de poli Seksuologie in het Oncologiecentrum

 

 

Sluit de enquête