reisziektes
Vakantie is leuk! Maar voordat je naar het buitenland vertrekt, is het verstandig even na te denken. Want bacteriën, virussen en parasieten zijn niet de souvenirs die je mee terug wilt nemen. Gezond Idee zet de top 10 van de meest bezochte landen buiten Europa op rij en waar je daar vooral op moet letten. Dr. Astrid Oude Lashof, internist-infectioloog van het Maastricht UMC+, geeft tips en adviezen om je te beschermen tegen veelvoorkomende reisziektes.

Kijk uit voor:

 • Brazilië: hepatitis A, muggenbeten (dengue, malaria,gele koorts), reizigersdiarree en zika
   
 • China: buiktyfus, hepatitis A, muggenbeten (dengue, malaria) en reizigersdiarree
   
 • Egypte: hepatitis A en reizigersdiarree
   
 • Indonesië: buiktyfus, hepatitis A, muggenbeten (dengue, malaria) en reizigersdiarree
   
 • Kenia: hepatitis A, muggenbeten (dengue, malaria, gele koorts) en reizigersdiarree
   
 • Maleisië: buiktyfus, hepatitis A, muggenbeten (dengue, malaria) en reizigersdiarree
   
 • Mexico: hepatitis A, muggenbeten (dengue, malaria) en reizigersdiarree
   
 • Thailand: hepatitis A, muggenbeten (dengue) en reizigersdiarree
   
 • Turkije: hepatitis A en reizigersdiarree
   
 • Zuid-Afrika: hepatitis A (bij verblijf onder onhygiënische omstandigheden) en reizigersdiarree

Herken en bescherm je tegen reisziektes

Buiktyfus
Buiktyfus komt vooral voor in Azië, maar ook in Afrika en Midden- en Zuid-Amerika. Symptomen: koorts, hoofdpijn, geen eetlust en vaker constipatie dan diarree. De tip om buiktyfus te voorkomen is: eet veilig (gaar en heet) en drink veilig (flessen water of gekookt water).

Dengue
Dengue (knokkelkoorts) is over de hele (sub) tropische wereld met een forse opmars bezig. Het is een virus dat wordt overgedragen door muggen. Andere muggen dan malariamuggen trouwens: de denguemug slaat vooral overdag en in stedelijke omgevingen toe en is herkenbaar aan een wit spikkelpatroontje. Symptomen: hoge koorts, spier- en gewrichtspijn, pijn achter de ogen. Draag bedekkende kleding, slaap het liefst onder een klamboe en gebruik – ook overdag – muggenmelk.

Gele koorts
Gele koorts, ook overgedragen door dengue muggen, komt vooral voor in Midden-Afrika en Zuid-Amerika. De ziekte is zeer ernstig en symptomen zijn onder meer koorts, geelzucht, buikpijn, braken en interne bloedingen. Draag bedekkende kleding, slaap het liefst onder een klamboe en gebruik – ook overdag – muggenmelk.

Hepatitis A
Hepatitis A is een leverontsteking die wereldwijd voorkomt in minder ontwikkelde landen. Symptomen variëren van lichte koorts, misselijkheid, pijn in de bovenbuik, vermoeidheid en geelzucht (meestal het eerst zichtbaar doordat het oogwit geel wordt), tot zeer ernstig leverfalen (vooral bij volwassen). Hepatitis A wordt overgedragen via eten en handcontact. Dus als een schattig kindje je vastgrijpt: handen wassen!

Malaria
Malaria is een parasiet die wordt overgedragen via muggenbeten. Symptomen van malaria zijn hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, diarree en misselijkheid. Veel mensen denken dan dat ze buikgriep hebben, maar in de risicolanden geldt: tot het tegendeel bewezen is, is het malaria. Zonder behandeling is malaria zeer gevaarlijk. Draag bedekkende kleding, slaap het liefst onder een klamboe en gebruik – ook overdag – muggenmelk. En slik preventieve medicatie.

Reizigersdiarree
Reizigersdiarree kun je bijvoorbeeld krijgen door het eten van met besmet water gewassen rauwkost, van vlees of vis die niet gaar is, van onvoldoende gekookte schaal- en schelpdieren, van onverpakt ijs en niet-gepasteuriseerde en ongekookte melkproducten. Neem dus alleen gekookt eten en flessen water of gekookt water. Zelfs bij het tandenpoetsen. En let ook op met ijsblokjes in je drankje.

Zikavirus
Het zikavirus kan alleen worden verspreid door bepaalde soorten muggen, zoals de gelekoortsmug of ook wel de denguemug genoemd (Aedes aegypti). Het zikavirus kan leiden tot gezondheidsklachten die redelijk beperkt zijn zoals huiduitslag, koorts en bindvliesontsteking van het oog. Maar het zikavirus kan ook ongemerkt gezondheidsschade tijdens een zwangerschap toebrengen. Er zijn sterke aanwijzingen dat de foetus ernstige hersenbeschadigingen kan krijgen, microcephalie genaamd. Draag bedekkende kleding, slaap het liefst onder een klamboe en gebruik – ook overdag – muggenmelk. Zwangere reizigers of vrouwen die zwanger willen worden, en reizigers met een chronische of immunologische ziekte doen er verstandig aan om voor vertrek informatie in te winnen bij hun huisarts, de GGD (www.ggdzl.nl) of een reizigersadviescentrum. Meer over het zikavirus

Pas in alle landen van de top 10 op voor:

 • Mazelen: als je niet bent gevaccineerd of ze niet hebt gehad. Kan zeer gevaarlijk zijn, zowel voor volwassenen als kinderen.
 • Hondsdolheid: door beten van of hetlikken in open wonden door honden ofandere zoogdieren.
 • Tuberculose: kijk vooral uit voor hoestendemensen in afgesloten ruimtes(bus!).

Kijk uit voor muggenbeten!
zika-muggen

‘Als je niet door muggen gestoken wordt, krijg je geen malaria, gele koorts of dengue’, zegt dr. Astrid Oude Lashof, internist-infectioloog van het Maastricht UMC+. "Zorg er dus voor dat je in risicolanden na zonsondergang en voor zonsopgang lange mouwen aan hebt en een lange broek draagt. Slaap altijd onder een – liefst geïmpregneerde – klamboe. Gebruik – ook overdag – muggenmelk, met een hoog percentage DEET, tussen de 30 en 50 procent. DEET werkt trouwens ook tegen teken. En vergeet bij het insmeren je voeten niet! En slik in malariagebieden preventieve medicatie.’

Goed reisadvies

Al vakantieplannen? Wat je reisbestemming ook is, laat je altijd goed informeren voor je naar verre landen afreist. Bij de Ease Travel Clinic van het Maastricht UMC+ kun je terecht voor tips, adviezen en als het nodig is vaccinaties en preventieve tabletten. Vaccinaties zijn in sommige landen zelfs verplicht. Wil je weten welke vaccinaties je nodig hebt op je bestemming? Kijk dan op de website van Ease Travel Clinic en maak een afspraak.

Lees ook

 

Sluit de enquête