Beter dankzij big data
Big data spelen een steeds grotere rol in de gezondheidszorg. We zetten vier voorbeelden van efficiëntere zorg dankzij big data voor je op een rij.  

  1. De radiotherapeut/ oncoloog: voor elke patiënt die bestraald wordt, tekent de radiotherapeut alle organen rondom de tumor in op een CT-scan. Dat is secuur werk dat veel tijd kost. Dankzij big data kan dit nu al automatisch. Ook andere medische disciplines zoals oogheelkunde, dermatologie, radiologie en pathologie profiteren hiervan.

  2. De maag-darm-leverarts: voor patiënten met darmziekten zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa is een digitale coach ontwikkeld: de IBD-coach. Deze e-coach geeft patiënten meer inzicht in hun ziekte en leert hen wat ze zelf kunnen doen om die ziekte onder controle te houden. Het gevolg is dat patiënten veel minder vaak naar de polikliniek hoeven te komen. Dat is fijn voor de patiënten zelf, maar ook voor de arts, die een minder drukke poli heeft en meer tijd over heeft voor de andere patiënten of onderzoek. Er bestaan ook al e-coaches voor andere ziekten zoals parkinson, COPD, MS en psychiatrische aandoeningen. Meer over Mijn IBD-coach https://www.mumc.nl/actueel/mumc-tv/1919048979001-mijn-ibd-coach-voor-ziekte-van-crohn-en-colitis-ulcerosa 

  3. De verpleegkundige: heeft te maken met hoge registratiedruk. Van elk gesprek met of over een patiënt moet de verpleegkundige een verslag in de computer invoeren. Dat neemt veel tijd in beslag die ten koste gaat van ander werk. Het opnemen van zo’n gesprek biedt uitkomst. Een programma, gebaseerd op big data, is in staat de opname automatisch te structureren en op de juiste wijze, in de juiste vakjes, in te voeren in de computer. Dit bespaart veel tijd en zorgt er bovendien voor dat de verpleegkundige meer tijd en meer aandacht heeft voor patiënten.

  4. De planner: met kunstmatige intelligentie is te voorspellen welke patiënt, wanneer en waar in het ziekenhuis komt. Met behulp van die kennis kan de planner de afspraken van de patiënt beter op elkaar afstemmen. Bovendien is inzichtelijk hoeveel medewerkers, met welke kennis en expertise op welk moment nodig zijn.

Lees ook 

Big data: eerste vergelijking internationale data reconstructiebehandelingen borstkankerpatiënten succesvol https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/big-data-eerste-vergelijking-internationale-data-reconstructiebehandelingen

Sluit de enquête