Feestmenu's & -gerechten

Bijzondere Sinterklaas-hapjes voor pakjesavond

Sinterklaas-hapjesBoerenkoolborrelballetjes

Borrelhapje voor 4-6 personen*

  • 200 g boerenkool (diepvries)
  • 1 teentje knoflook, geraspt
  • 2 tl mosterd
  • 1 tl speculaaskruiden
  • 200 g rundergehakt
  • bakplaat
  1. Laat de boerenkool in een zeef ontdooien. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de ontdooide boerenkool.
  2. Kneed de boerenkool met de knoflook, de mosterd, de speculaaskruiden en peper naar smaak door het gehakt. Draai er met vochtige handen 12 balletjes van. Bewaar de balletjes eventueel afgedekt in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Leg de balletjes op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven in 15 min. bruin en gaar. Lekker met mosterd.

Bereiding: 15 minuten + ontdooien
Oven: 15 minuten

*Per persoon 3 balletjes

Per balletje: 46 kcal / 3 g vet / 4 g eiwit / 1 g koolhydraten / 38 mg natrium / 0,5 g vezels
Prijs per balletje: € 0,25

Vega-variant Liever geen vlees en/of vegetarische gasten? Deze vegetarische boerenkool-linzenborrelballetjes zijn ook overheerlijk!

Tip Door deze balletjes in de oven te bakken maak je net zo makkelijk meer porties voor een groter gezelschap. 

Volkoren wortel-amandelmuffins

Tussendoortje of gebak voor 12 stuks

  • 125 g wortel
  • 175 g volkoren (spelt)meel
  • 5 g bakpoeder
  • 50 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei
  • 125 ml magere yoghurt
  • 100 ml melk
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 50 g amandelschaafsel
  • keukenmachine of mixer, muffinvorm (12 holtes) met papieren cakevormpjes
  1. Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Schil de wortel met een dunschiller en rasp grof.
  2. Klop in de keukenmachine of met de mixer van het meel, het bakpoeder, de suiker, de vanillesuiker, het ei, de yoghurt, de melk en de olie een glad beslag.
  3. Schep de wortel en het amandelschaafsel door het beslag. Schep het beslag in de vormpjes.
  4. Bak de muffins in de voorverwarmde oven in 25-30 min. bruin en gaar.

Bereiding: 20 minuten
Oven: 25-30 minuten

Per muffin: 120 kcal / 5 g vet / 2,5 g eiwit / 17 g koolhydraten / 12 mg natrium / 2 g vezels
Prijs per muffin: € 0,25 

Variatietip Vervang de wortel door pastinaak, pompoen of zoete aardappel. Ook heerlijk! 

Boerenkool-mandarijnsmoothie

Drankje voor 4 personen

  • 2 kleine bananen
  • 2 mandarijnen
  • 200 g fijngesneden boerenkool
  • 300 ml mandarijnen- en/of sinaasappelsap
  • 300 ml magere yoghurt
  • blender of staafmixer
  1. Snijd de bananen in stukjes en verdeel de mandarijnen in partjes.
  2. Pureer de banaan en de mandarijn met de boerenkool het mandarijnensap en de yoghurt in de blender of met de staafmixer in een hoge maatbeker tot een gladde smoothie.
  3. Schenk de smoothie in 4-6 glazen en steek er een dik rietje en/of lepel in.

Bereiding: 10 minuten
Per persoon: 145 kcal / 1 g vet / 6 g eiwit / 25 g koolhydraten / 57 mg natrium / 2,7 g vezels
Prijs per persoon: € 0,55 

Vegan-tip Neem voor een vegan smoothie plantaardige kokosyoghurt of amandelmelk.

Sinterklaas-hapjesMeer Sinterklaas-recepten

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief