Bewegen bij rugpijn rugklachten
"Het advies dat mensen met lage rugpijn vroeger kregen, twee weken niks doen, is niet meer van deze tijd. We weten inmiddels dat het veel beter is om te blijven bewegen: wandelen, fietsen, zwemmen, traplopen, alles wat gaat", adviseert Frans Abbink, fysio- & manueeltherapeut / bewegings- wetenschapper Maastricht UMC+.

"Het is voor mensen ook belangrijk om te beseffen dat pijn niet per se betekent dat er iets kapot is in de rug. Als je door de pijn heen blijft bewegen, leer je ermee omgaan. Vaak wordt het met de tijd vanzelf beter, als je tenminste blijft bewegen.

Je mag tegenwoordig ook zonder verwijzing naar een fysiotherapeut. Deze kijkt hoe je zo makkelijk mogelijk kunt blijven bewegen. Daarnaast heb je bijvoorbeeld nog de manueel therapeut, die kijkt of alle wervels bewegen zoals ze moeten, of de osteopaat, die je rug in relatie tot andere lichaamsstructuren onderzoekt, zoals bijvoorbeeld je ingewanden.

Ik zou natuurlijk graag zeggen dat iedereen gewoon naar de fysiotherapeut moet gaan, maar het blijkt dat al deze behandelaren even goede resultaten boeken. Er is dus niet één behandeling die voor iedereen even goed werkt, helaas. Daarom kun je het beste bij je huisarts beginnen, zodat deze je de weg kan wijzen in zorgverlenersland."

  
Sluit de enquête