Blog

Alle Nederlanders zijn gek, oranjegek!

3 juli 2014 | 0 reacties | Reageer

Overpeinzing van een psychiater bij de WK-gekte

We weten uit bevolkingsonderzoek dat ruim 42% van alle Nederlanders ooit in hun leven een psychiatrische ziekte doormaakt. En op enig moment heeft ongeveer 18% van alle Nederlanders klachten die passen bij een psychiatrische aandoening. Maar de laatste weken lijken we bijna allemaal gek geworden. Hoewel het officiële psychiatrische classificatie systeem – de DSM [Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders] – er nog geen melding van maakt, hebben we een nieuwe gekte; de WK-gekte.

De WK-gekte kent wonderlijke symptomen. Bewoners hangen de gevels van hun woning vol met schreeuwerige oranje versiering. In de supermarkt bieden lieftallige kassieres mij ineens 'hamsters' aan, waarvan ik geen idee heb wat ik ermee moet. "Geeft u maar aan de volgende klant", mompel ik op zo'n moment maar. Op de radio wordt melding gemaakt van een nieuw fenomeen, de WK-file; mensen gaan extra vroeg naar huis om op tijd de voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal te kunnen zien. Op het werk praten velen volledig geobsedeerd nog alleen over voetballen en de prestaties van het Nederlands elftal in het bijzonder. Iedereen heeft het over het 'systeem'; dat blijkt niet te gaan om een samenzwering of een nieuw ICT-project, maar over de speelwijze van ons nationale elftal. Op scholen verzinnen leraren rekensommetjes: als Robben 100 meter in 10,28 seconden loopt, wat is dan zijn snelheid per uur? Het antwoord is overigens 37 kilometer per uur; de vraag en het goede antwoord zijn in no-time te vinden op internet. En tijdens die wedstrijden is het heel stil op straat behalve bij kroegen waar kleine menigten in de oranje shirts samen naar de tv kijken, samen lachen, joelen en hopen op een goede afloop. En wat zien we op de tv? Fantastisch uitgedoste fans die hopen op enkele seconden wereldberoemdheid als ze door een van de camera's in het voetbalstadion worden gespot. En dan natuurlijk ook volledig uit hun bol gaan als ze zichzelf op de grote schermen in het stadion terugzien. En er is veel voetbal natuurlijk, veel fantastisch voetbal.

oranjegekteU voelt hem al aankomen, ook ik ben hartstikke gek geworden. De WK-gekte heeft ook mij te grazen genomen. Normaal kijk ik bijna geen televisie en voetbal gaat al helemaal aan me voorbij. Maar nu kijk ik kijk elke dag welke ploegen er spelen, de data en tijden van de wedstrijden van het Nederlands elftal ken ik uit mijn hoofd. Wie had deze nationale gekte een paar weken geleden voorzien? Wat is er aan de hand? Niet zoveel natuurlijk. Wat kan een bevolking zich gelukkig prijzen als een potje voetbal aan de andere kant van de wereld zoveel emoties teweegbrengt. Momenten van hoop, meeleven, wanhoop en groot plezier. Plezier dat we met volkomen vreemden in een kroeg delen omdat er een doelpunt is gescoord, omdat er zo'n mooie, spannende actie werd gemaakt.

De WK-gekte is een vorm van onderlinge verbondenheid tussen mensen waarbij we hoop, vrees en vreugde delen. We gaan vol verwachting de volgende wedstrijd bekijken, leven mee, voelen spanning, De spanning die we samen voelen of het dit keer wel goed afloopt en de opluchting als het weer goed is gekomen (ik schrijf dit enkele dagen na de miraculeuze overwinning van het Nederlands elftal op Mexico), juichen bij een doelpunt, feesten als het Nederlands elftal weer een ronde verder komt We beginnen stiekem te dromen over weer een finaleplaats en misschien wel van het wereldkampioenschap.

Mensen worden depressief als er geen hoop meer is, als er niets meer is om naar uit te kijken, als er niet meer gelachen en genoten kan worden, als er geen onderlinge verbondenheid meer is. En als het Nederlands elftal toch wordt uitgeschakeld... ach, het was maar een spelletje. Kortom; zing, lach, huil, bewonder, leef en doe maar lekker WK-gek. Dat is heel gezond!

Prof. dr. Frenk Peeters,
Hoogleraar Behandeling van Stemmingsstoornissen
Maastricht UMC+ / Universiteit Maastricht

 

0 reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren