Blog

Draag een vuurwerkbril!

19 december 2019 | 0 reacties | Reageer

Foto iStockVelen van u kijken ongetwijfeld al uit naar het vuurwerk op oudejaarsavond. Draag altijd een vuurwerkbril! Ook als je zelf geen vuurwerk afsteekt.

Al honderden jaren is het de traditie om met vuurwerk het nieuwe jaar in te luiden, iets wat is komen overwaaien uit China. Daar werd ruim 2200 jaar geleden al vuurwerk gebruikt om boze geesten te verdrijven. De populariteit van vuurwerk is sindsdien enorm toegenomen. Toch heeft het door de consument zelf afsteken van vuurwerk een erg donkere keerzijde. Ondanks dat we door diverse maatregelen – zoals vuurwerkvrije zones, inperking van afsteektijden en voorlichting – een dalende trend zien, vallen er elke jaarwisseling honderden gewonden met brandwonden en/of zeer ernstig oogletsel.

Vuurwerkslachtoffers zijn vaak omstanders

Denk je veilig te zijn door zelf geen vuurwerk af te steken? Schrik dan niet: een groot gedeelte van de vuurwerkslachtoffers zijn omstanders. Zij raakten gewond door bijvoorbeeld vuurwerk dat in een capuchon gestopt of geschoten werd. Draag daarom altijd een vuurwerkbril! Ook als je zelf geen vuurwerk afsteekt.

Alvast een mooie jaarwisseling gewenst, maar denk eraan: draag een vuurwerkbril!

David Takkenberg en An-Katrien de Brauwer,
oogartsen i.o. Maastricht UMC+

Kijk voor informatie over Eerste Hulp bij vuurwerkongevallen en tips om veilig vuurwerk af te steken op de website van het Rode Kruis.

Aanmelden nieuwsbrief

0 reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren