Blog

Een boem, knal of gil? Draag een vuurwerkbril!

5 december 2016 | 0 reacties | Reageer

vuurwerkFoto iStockAl honderden jaren is het de traditie om met vuurwerk het nieuwe jaar in te luiden, iets wat is komen overwaaien uit China. Daar werd ruim 2200 jaar geleden al vuurwerk gebruikt om boze geesten te verdrijven. De populariteit van vuurwerk is sindsdien enorm toegenomen.

Velen van u kijken ongetwijfeld al uit naar het afsteken (legaal van 31 december 18:00 - 1 januari 02:00), toch heeft het door de consument zelf afsteken van vuurwerk een erg donkere keerzijde. Ondanks dat we door diverse maatregelen – zoals vuurwerkvrije zones, inperking van afsteektijden en voorlichting – een dalende trend zien, vallen er elke jaarwisseling honderden gewonden met brandwonden en/of zeer ernstig oogletsel. 

Uit de cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) blijkt dat rond de vorige jaarwisseling (2015/2016) maar liefst 160 mensen aan in totaal 200 ogen gewond raakten: 73 van de 200 ogen hielden blijvend letsel, waarvan 29 door zichtverlies, 15 door gehele blindheid en 1 oog moest geheel worden verwijderd.

Denk je veilig te zijn door zelf geen vuurwerk af te steken? Schrik dan niet: maar liefst 41% van de vuurwerkslachtoffers waren omstanders. Zij raakten gewond door bijvoorbeeld vuurwerk dat in een capuchon gestopt of geschoten werd. Draag daarom altijd een vuurwerkbril! Ook als je zelf geen vuurwerk afsteekt.

De maatschappelijke discussie rond het verbieden van particuliervuurwerk wordt elk jaar opnieuw aangezwengeld. Met name door oogartsen en plastisch chirurgen. Echter een definitief verbod blijft vooralsnog achterwege. Bizar eigenlijk, als je naar bovenstaande cijfers kijkt. Een goed alternatief zou volgens ons bijvoorbeeld zijn om het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden en dit alleen door speciaal getrainde professionals te laten verrichten. Hierdoor kan iedereen toch blijven genieten van vuurwerk bij door de gemeente georganiseerde vuurwerkshows.

Zolang er geen verbod op particuliervuurwerk is, blijft het Maastricht UMC+, en in het bijzonder de afdeling Oogheelkunde, actief bijdragen aan de maatschappelijke discussie omtrent vuurwerk. We doen actief mee aan letselpreventie door het uitdelen van voorlichtingsmateriaal en de verkoop van vuurwerkbrillen op onze polikliniek. We hopen dat we daardoor bij de komende jaarwisseling minder vuurwerkslachtoffers hoeven op te vangen.

Alvast een mooie jaarwisseling gewenst, maar denk eraan: Een boem, knal of gil? Draag een vuurwerkbril!

Win uw eigen vuurwerkbril!

Hoeveel procent van de oogheelkundige vuurwerkslachtoffers waren omstanders in 2015-2016?
A)     10-30 %
B)      30-50%
C)      50-70%

Weet u het goede antwoord? Kom met uw antwoord naar de poli Oogheelkunde van het Maastricht UMC+, waar u hiervoor een gratis vuurwerkbril ontvangt (1 bril per deelnemer).  U kunt ook extra vuurwerkbrillen kopen voor €2,-/per stuk . Zo luiden we samen goed het nieuwe  jaar in!

David Takkenberg en An-Katrien de Brauwer,
oogartsen i.o. Maastricht UMC+

Wist u dat...?

Wist u dat vroeger in vuurwerk buskruit werd gebruikt? Het buskruit werd in de 9e eeuw uitgevonden door de Chinezen en ‘herontdekt’ in de 13e eeuw door de Europeanen waar het aanvankelijk werd gebruikt als oorlogsmiddel. Echter, toen het in de 17e eeuw mislukte om het Engelse parlementsgebouw ermee op te blazen (‘het buskruitverraad’), werd om dit te vieren elk jaar opnieuw buskruit ontstoken. Inmiddels is het afsteken van buskruit verworden tot een nationale feestdag die in Engeland op 5 november – onder de naam Guy Fawkes Night – nog altijd wordt gevierd.

Op mumc.tv kunt u een RTV Maastricht-interview over vuurwerk met An-Katrien de Brauwer bekijken.

Kijk voor informatie over Eerste Hulp bij vuurwerkongevallen op de website van het Rode Kruis.

0 reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren