Blog

Tips tegen snaaien: zo houd je de corona-kilo’s eraf

2 juni 2020 | 0 reacties | Reageer

Tips tegen snaaienWe leven al een tijdje in de lockdown. Waarom gaan we meer snacken tijdens het thuiswerken en hoe kun je dat beperken? Voedingsexpert Nicole Hendriks van het Maastricht UMC+ weet hoe het zit en geeft in deze Gezond Idee-blog tips tegen snaaigedrag die helpen coronakilo’s te voorkomen.

Ondanks de versoepeling van de coronamaatregelen, is het advies nog steeds om je sociale contacten te beperken en zoveel mogelijk van thuis uit te werken. Misschien ben je door de thuisisolatie en het thuiswerken juist bewust gezonder gaan eten en meer gaan bewegen. Misschien heb je niet of nauwelijks iets veranderd aan je leefstijl of ben je minder actief geworden en/of meer en ongezonder gaan eten? Als je tot de laatste groep behoort, dan troost je: je bent niet de enige. Inmiddels blijkt dat de helft van de Nederlandse bevolking al in gewicht is toegenomen.

Hoe dat komt? Stress, de beperking van sociale contacten, verveling, onzekerheid en psychische druk, financiële problemen, et cetera hebben allemaal invloed op je leefpatroon. In tijden van crisis hebben we meer last van stress en schakelen we over op onze ‘overlevingsmodus’. Hierdoor zijn we vaak minder gevoelig voor signalen van honger of verzadiging en grijpen we eerder naar comfort food. 

Door het thuiswerken hebben we bovendien minder structuur, minder sociale controle en mogelijk een ander dagritme. De verleiding om langs de koelkast en de voorraadkamer te lopen is dan groter. En door de stress, het gebrek aan sociaal gezelschap, de verveling en de gelegenheid is het moeilijker om hieraan niet toe te geven en niet te snaaien. Je geeft ook makkelijker toe aan snaaigedrag omdat je het verdiend hebt: je werk schiet goed op, de kinderen hebben nog geen ruzie gemaakt…, dus je hebt een beloning verdiend!

Iedereen weet van zichzelf wel waardoor hij/zij in de verleiding komt, voor de ene is dit een gebakje of chocolade, de andere kiest voor iets hartigs of een lekker glaasje wijn? Het zijn producten waar we een instant goed gevoel bij krijgen. We kiezen ook wel voor gezondere snacks, maar opvallend minder.

Ik betrap me er zelf op dat ik me regelmatig laat verleiden door een kopje koffie met wat lekkers erbij, liefst iets met chocolade zoals een Belgische eclair. Maar ik probeer dat te beperken tot enkele keren per week. Voor mij is het een goede afleiding om even naar buiten te gaan en wat in de tuin te werken.

Tips voor de thuiswerkenden

Om te voorkomen dat de corona-kilo’s eraan vliegen, heb ik nog enkele tips voor de thuiswerkenden:

  • Hou zoveel mogelijk vast aan je normale dagelijkse routine.
  • Stel een duidelijk en haalbaar dagschema op waarin je dagactiviteiten staan (eten, slapen, sporten, koken, werken, ontspanning, pauzes et cetera) en probeer je hier ook aan te houden.
  • Sta iedere op hetzelfde tijdstip op en ga op tijd slapen, blijf ’s avonds niet op de bank hangen om te snacken.
  • Leg je werkuren vast, zodat je geconcentreerd kan werken en je medebewoners weten dat je niet gestoord kan worden. Als je regelmatig ‘vergeet’ om te eten, kun je de wekker zetten. 
  • Neem de tijd om rustig en gezond te eten en ga niet op andere tijdstippen eten dan je gewend bent.
  • Neem 3 hoofdmaaltijden. Sla geen maaltijd over. Dit kan ervoor zorgen dat je in de loop van de dag trek krijgt in snacks.
  • Eet geen grotere porties dan normaal. Als je het moeilijk vindt om je normale porties aan te houden, maak je lunch dan op voorhand klaar.
  • Pimp je lunch met een lekkere salade of een grote kom lekkere groentesoep.
  • Lunch niet achter je beeldscherm of tussen de documenten op je bureau.
  • Strek tussendoor even de benen, maar doe dit niet in de keuken of voorraadkamer, waar de verleiding om iets te nemen vergroot wordt.
  • Zet gezond eten zoals fruit en groente in het zicht en snoep en snacks juist uit het zicht.
  • At je vroeger als tussendoortje een rijstwafel, kies dan nu niet voor een gevulde koek.
  • Leg snoepgoed, koeken, chips en andere snacks op een plek waar je minder snel bij kan, bijvoorbeeld op een hogere plek in de voorraadkast en niet op ooghoogte.
  • Plan tijd in voor ontspanning en sporten. De sportscholen zijn voorlopig nog dicht, maar een flinke wandeling of fietstocht kan ontspannend werken én de koelkast staat zo niet binnen handbereik.
  • Beperkt de frequentie van het boodschappen doen, en ga niet met honger winkelen.
  • Gebruik de tijd die je wint door niet meer te pendelen van en naar je werk om nieuwe, lekkere en gezonde recepten te uit te proberen.

Deze tussendoortjes zijn gezond én heel erg lekker:

  • vers fruit, verse fruitsalades en fruitspiesjes
  • snackgroenten zoals radijsjes, snoeptomaten
  • beker yoghurt of kwark (eventueel met een beetje muesli of vers fruit)
  • latte macchiato met halfvolle melk (ongezoet)  
  • handje ongezouten noten
  • volkoren cracker met kruidenkaas of hüttenkäse
  • gekookt eitje
  • beker groentesoep
  • bruscetta met eigengemaakte tomatensalsa
  • rijstwafel
  • handje gedroogde vruchten
  • appel met kaneel uit de oven (zonder suiker)
  • edamameboontjes (ofwel sojaboontjes), ook heerlijk met citroensap of geroosterde chilivlokken erover gesprenkeld 
  • popcorn (zonder suiker)

Keuze te over dus.

Pas goed op jezelf!

Nicole Hendriks, 
Diëtiste en coördinator Voeding & kwaliteit aan het Maastricht UMC+  

Aanmelden nieuwsbrief

0 reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren