Blog

Verstandig boodschappen doen en koken in coronatijd

20 april 2020 | 0 reacties | Reageer

Foto iStockIn deze Gezond Idee-blog geeft voedingsexpert Nicole Hendriks van het Maastricht UMC+ hoe je verstandig en gezond kunt boodschappen doen en koken in coronatijd.

Je bent misschien geneigd om extra inkopen te doen of te hamsteren. Maar is dit wel zo slim? Je laat je door alle coronastress misschien nu misschien wat makkelijker verleiden om producten te kopen die je normaal niet zo vaak eet en ook ongezondere producten. Deze tips kunnen je helpen gezond boodschappen te doen:

  • Maak voordat je naar de supermarkt gaat een boodschappenlijstje met producten die je echt nodig hebt.
  • Houd daarbij ook rekening met de hoeveelheid die je daadwerkelijk verbruikt. Te veel voeding kopen kan ervoor zorgen dat je meer gaat eten dan normaal of dat het weggegooid wordt.
  • Een kleine voorraad aanleggen van lang houdbare producten kan prima, denk aan pasta, rijst, gedroogd peulvruchten... Maar daarnaast zijn ook verse producten nodig in een gezond voedingspatroon, denk hierbij aan vlees, vis, groenten, fruit en zuivel.
  • Bewaar de gekochte producten op de juiste manier en check ook de THT (ten minste houdbaar tot-datum).

Het coronavirus heeft een levend organisme nodig om te groeien, al kan het wel een tijdje overleven op sommige oppervlakken. De overlevingstijd is afhankelijk van het oppervlak waar het virus zich op bevindt. Meer informatie vind je op de website van het RIVM.

Het is raadzaam om de volgende tips in het achterhoofd te houden bij het boodschappen doen en koken:

  • Raak tijdens het winkelen je gezicht niet aan.
  • Was na het winkelen grondig je handen met water en zeep, tenminste 20 seconden lang.
  • Was groenten en fruit grondig met stromend water af. Met zeep hoeft niet.
  • Was grondig je handen voor je start met het bereiden van een maaltijd.
  • Maak geen eten klaar voor andere personen als je zelf ziek bent.
  • Laat niemand van je bord en met je bestek eten en drink uit aparte glazen.

Algemene hygiëneregels in de keuken:

  • Gebruik verschillende snijplanken voor vlees, vis, groenten, brood, et cetera.
  • Hoest en nies niet boven de voeding.
  • Gebruik dagelijks schone vaatdoeken en theedoeken.
  • Zet je koelkast op 4 °C.
  • Controleer de bewaartemperatuur en houdbaarheidsinformatie van producten.

Pas goed op jezelf!

Nicole Hendriks,
Diëtiste en coördinator Voeding & kwaliteit aan het Maastricht UMC+

De tips zijn niet allesomvattend. Blijf medisch advies en adviezen met betrekking tot de volksgezondheid volgen. Als je bezorgd bent over het coronavirus, overleg dan met je huisarts wat er nodig is.

Lees ook

Hulploket voor mentale problemen door corona

Op de website van het RIVM www.rivm.nl kun je terecht bij het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 (IVC), een digitaal loket dat hulp biedt als je worstelt met mentale gevolgen van de coronacrisis. 

Algemene corona-informatie

Kijk voor algemene informatie over het coronavirus en de richtlijnen op de website van het RIVM (Rijks Instituut voor Veiligheid en Milieu) en op rijksoverheid.nl.

0 reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren