Blog

Verstandig boodschappen doen en koken in coronatijd

20 april 2020 | 0 reacties | Reageer

Foto iStockIn deze Gezond Idee-blog geeft voedingsexpert Nicole Hendriks van het Maastricht UMC+ hoe je verstandig en gezond kunt boodschappen doen en koken in coronatijd.

Je bent misschien geneigd om extra inkopen te doen of te hamsteren. Maar is dit wel zo slim? Je laat je door alle coronastress misschien nu misschien wat makkelijker verleiden om producten te kopen die je normaal niet zo vaak eet en ook ongezondere producten. Deze tips kunnen je helpen gezond boodschappen te doen:

  • Maak voordat je naar de supermarkt gaat een boodschappenlijstje met producten die je echt nodig hebt.
  • Houd daarbij ook rekening met de hoeveelheid die je daadwerkelijk verbruikt. Te veel voeding kopen kan ervoor zorgen dat je meer gaat eten dan normaal of dat het weggegooid wordt.
  • Een kleine voorraad aanleggen van lang houdbare producten kan prima, denk aan pasta, rijst, gedroogd peulvruchten... Maar daarnaast zijn ook verse producten nodig in een gezond voedingspatroon, denk hierbij aan vlees, vis, groenten, fruit en zuivel.
  • Bewaar de gekochte producten op de juiste manier en check ook de THT (ten minste houdbaar tot-datum).

Het gerucht dat je corona kan oplopen via voeding of besmette oppervlakten en winkelkarren doet ook de ronde. Het virus heeft een levend organisme nodig om te groeien, al kan het wel een tijdje overleven op sommige oppervlakken. De overlevingstijd is afhankelijk van het oppervlak waar het virus zich op bevindt. Meer informatie vind je op de website van het RIVM.

Het is raadzaam om de volgende tips in het achterhoofd te houden bij het boodschappen doen en koken:

  • Raak tijdens het winkelen je gezicht niet aan.
  • Was na het winkelen grondig je handen met water en zeep, tenminste 20 seconden lang.
  • Was groenten en fruit grondig met water af. Met zeep hoeft niet.
  • Was je handen voor je start met het bereiden van een maaltijd.
  • Maak geen eten klaar voor andere personen als je zelf ziek bent.
  • Laat niemand van je bord eten en drink uit aparte glazen.

Algemene hygiëneregels in de keuken:

  • Gebruik verschillende snijplanken voor vlees, vis, groenten, brood, et cetera.
  • Hoest en nies niet boven de voeding.
  • Gebruik dagelijks schone vaatdoeken en theedoeken.
  • Zet je koelkast op 4 °C.
  • Controleer de bewaartemperatuur en houdbaarheidsinformatie van producten.

Pas goed op jezelf!

Nicole Hendriks,
Diëtiste en coördinator Voeding & kwaliteit aan het Maastricht UMC+

Lees ook

Algemene corona-informatie

Kijk voor algemene informatie over het coronavirus en de richtlijnen op de website van het RIVM (Rijks Instituut voor Veiligheid en Milieu) en op rijksoverheid.nl.

0 reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageren