De drie grootste misverstanden rondom depressie

depressie
Beeld Margo Vlamings
Rondom depressie doen veel misverstanden de ronde. We zetten de drie grootste op een rij.
  1. Alleen slappelingen worden depressief
    Iemand die depressief is, heeft geen ruggengraat, geen karakter en geeft snel op. Dat denken veel mensen nog steeds. Hun overkomt het niet, laten ze er dan meestal trots op volgen. Depressiedeskundige prof.dr. Frenk Peeters weet wel beter. “Niemand is immuun, op misschien een paar hoge uitzonderingen na. Als de omstandigheden maar lang genoeg tegenzitten en er totaal geen uitzicht op verbetering is, knakt uiteindelijk bijna iedereen.” Zelfs mensen die alles lijken te hebben, zoals acteur Antonie Kamerling en cabaretier Toon Hermans.

  2. Een depressieveling loopt de hele dag te huilen
    Soms wel, maar vaak zijn de signalen veel vager: lusteloosheid, vermoeidheid, veranderd eet- en drinkpatroon, prikkelbaarheid, onbegrepen lichamelijke klachten als hoofdpijn, spierpijn, pijn in de nek. “Mensen zijn prima in staat om hun neerslachtigheid te verbergen. Depressie is een onzichtbare ziekte”, aldus prof.dr. Peeters.

  3. Antidepressiva zijn verslavend
    Een hardnekkig misverstand dat moeilijk de wereld is uit te krijgen. Ga maar na, zeggen sceptici, ruim 1 miljoen Nederlanders slikken die ‘piekerpillen’. En het gebruik stijgt nog steeds ondanks nieuwe richtlijnen voor huisartsen om het alleen bij (zeer) ernstige depressie voor te schrijven. “Maar ze zijn níet verslavend”, benadrukt prof.dr. Peeters. “Het lichaam vertoont geen ontwenningsverschijnselen (zoals bij drugs), maar tekenen van onttrekking als met de medicatie wordt gestopt. Vandaar dat ze langzaam moeten worden afgebouwd. Dat de depressie dan vaak weer terugkomt, ligt niet aan de verslavende werking van de pillen. Depressie is nu eenmaal een chronische ziekte. Af en toe steekt het de kop weer op. Dat gebeurt ook na psychotherapie. Is de psycholoog dan ook verslavend?”

Prof.dr. Frenk Peeters houdt zich al zo'n dertig jaar bezig met depressie. Hij is initiatiefnemer van het Academisch Centrum voor Stemmingsstoornissen (ASM), waarin Maastricht UMC+ en Riagg Maastricht hun kennis en ervaring bundelen. Als hoogleraar en psychiater kent hij zowel de theorie als de praktijk. Op dit moment is hij onder meer betrokken bij onderzoek naar de rol van beschermende factoren bij depressie. "De grote uitdaging is te zorgen dat mensen niet alleen uit de put komen, maar er ook uitblijven. Daarbij gaat het er niet uitsluitend om dat de depressie verdwenen is, maar ook dat patiënten weer positieve gevoelens ervaren. Dan is de behandeling geslaagd."

Meer informatie over het Academisch Centrum voor Stemmingsstoornissen (ASM). ASM is alleen bedoeld voor patiënten die elders in de behandeling zijn vastgelopen.

Wist je dat...

884.000 NEDERLANDERS ER JAARLIJKS MEE KAMPEN
1½ KEER ZOVEEL VROUWEN ALS MANNEN ER LAST VAN HEBBEN
60% KRIJGT ZORG, 40% NIET
50% HERSTELT BINNEN DRIE MAANDEN
35% TOT 65% TERUG VALT

gezond
Sluit de enquête