Is detoxen echt zo gezond?

detoxen
Er zijn allerlei gezondheids- en voedingshypes, waaronder  de ‘detox’. Detoxen is het ontgiften van het lichaam. Door het detoxen zou je je weer fit en energiek voelen, de spijvertering een boost geven en gewicht verliezen. Maar hoe werkt detoxen en is het wel zo gezond? Leverspecialist van het Maastricht UMC+ dr. Koek geeft antwoord.

Wat is ‘detoxen’ precies?

Detoxen is een term voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen die je binnen krijgt door eten, drinken of inademen. De veronderstelling bij het detoxen is dat deze gifstoffen zich opstapelen in je lichaam. Er zijn dan verschillende methoden om je lichaam te ontgiften. Je kunt een detox-dieet volgen waarbij je enkel voedsel eet zonder toegevoegde suikers en waarbij geen alcohol, koffie en dergelijke wordt gedronken. Je kunt er ook voor kiezen om enkel groentesappen te drinken en te vasten. Ook zijn er verschillende detoxproducten en -kuren in de vorm van siroop, thee en zelfs detox-voetpads. Kortom, er zijn behoorlijk wat mogelijkheden.

Is detoxen nodig?

Nee. Ons lichaam heeft een natuurlijk afvalverwerkingssysteem voor het opruimen van lichaamsvreemde stoffen en stoffen die potentieel giftig zijn. De lever, gal en nieren spelen daarin een belangrijke rol. Leverspecialist dr. Koek noemt de lever “hét detox-orgaan van ons lichaam”. “De lever zorgt voor de balans op het gebied van de stofwisseling van suikers, eiwitten en vetten. Ontgifting is een natuurlijk proces omdat de lever er op is ingesteld om de uit de voeding opgenomen producten te verwerken. Er zijn circa 500 enzymen per levercel aanwezig die deze ontgiftingsprocessen ondersteunen. Hiermee vormt de lever de belangrijkste schakel in het lichaam. Let daarom goed op wat je eet, want schadelijke stoffen zoals alcohol, kunnen een negatief effect hebben op de stofwisseling waardoor de vethuishouding wordt verstoord, wat leidt tot leververvetting. Bij een sterke vervetting van de lever is de leverfunctie minder goed en kan de lever ernstig beschadigd raken.”

Is detoxen echt zo gezond?

Is detoxen echt zo gezond als wordt beweerd? Kortdurend gezond diëten, zoals bij een detox-dieet of -kuur, heeft weinig effect op het lichaam, maar kan je wel het gevoel geven dat je je energiek en gezond voelt. Het kan dus geen kwaad, maar let wel op; sommige detoxmethodes zoals het ontgiften met klei-/kalksoorten kunnen lood bevatten, wat schadelijk is voor het lichaam. Dr. Koek adviseert dan ook: “Verander je leefstijl met gezonde, gebalanceerde voeding en combineer dit met voldoende beweging. Dit maakt dat de functie van de lever wordt verbeterd waardoor er in periodes waarbij je lichaam extra detox nodig heeft, deze functie adequaat kan worden uitgevoerd. Voor een goede werking van de nieren is het vooral noodzakelijk om voldoende water te drinken”.

Sluit de enquête