Gezond leven

Deze zonnebrandcrème moet je smeren tegen de zon

verstandig zonnenDermatoloog dr. Nicole Kelleners-Smeets van het Maastricht UMC+ legt uit waarom en welke zonnebrandcrème je moet gebruiken om je huid te beschermen tegen zonnebrand. 

Wie wordt er niet blij van een zonnige dag? Zonlicht zorgt er voor dat we ons goed voelen en meer energie hebben. Dat zonnestralen ook schadelijk zijn voor onze huid weten de meeste mensen wel. Hoe voorkom je dat je verbrand en waar moet je op letten bij de aanschaf van zonnebrandcrème? Dermatoloog dr. Nicole Kelleners-Smeets: "Een goede zonnebrandcrème bevat bescherming tegen UVA- én UVB-straling. Heb je een blanke huid (rood of blond haar en blauw/groene ogen) en ben je langdurig in de zon, dan adviseren we minimaal factor 30. Het maakt niet uit van welk merk.”

Waarom je je huid moet beschermen tegen de zon 

Smeer iedere twee uur zonnebrandcrème

Insmeren doe je een half uur voordat je naar buiten gaat en eenmaal buiten herhaal je dit om de twee uur, adviseert dermatoloog dr. Nicole Kelleners-Smeets. “Door transpireren, zand en water verliest zonnebrandcrème haar werkzaamheid. Niet alleen aan het zwembad of op het strand verstandig zonnenmoet je je beschermen, maar ook als je buiten in de tuin werkt, gaat wandelen of fietsen heb je echt bescherming nodig."

"Naast goed insmeren is het ook verstandig om je hoofd te beschermen. Zet daarom een hoed of pet op. En zoek tussen 11.00 en 15.00 uur de schaduw op. Realiseer je dat zonlicht uit stralen bestaat en dat door weerkaatsing de zon je zelfs onder een afdak of parasol weet te vinden. Ook daar goed smeren dus."

"Een zonnebrandcrème moet je overigens niet alleen beschermen tegen verbranden, maar ook tegen huidschade door overmatig ‘bruinen’. Té is nooit goed! Vergelijk: een glaasje wijn op z'n tijd kan geen kwaad, maar elke dag een fles is niet goed voor je lichaam."

Meer tips van Gezond Idee om verstandig te zonnen

Huidtip

Zet een tube zonnebrandcrème naast je tandpasta en stop er ook een in je tas (ze zijn er ook in handig miniformaat). Zo heb je altijd een tube bij de hand.

Tips om je te beschermen tegen een hittegolf  
Waarom voorbruinen onder de zonnebank geen gezond idee is 

verkoelende receptenVerkoelende recepten van Gezond Idee

Italiaans genieten in je achtertuin (of in je woonkamer als het regent) met deze recepten van Gezond Idee voor bramensorbet, frozen yochurt & koffiegranita. Bekijk de recepten

 

De website van KWF Kankerbestrijding www.kfl.nl geeft ook tips voor verstandig zonnen.

Gezond Idee