Dit moet je doen als je kind koorts heeft

 kind met koorts, verhoging
Als je kind koorts heeft, bel je het liefst meteen de huisarts of geef je je kind paracetamol, in de hoop de koorts tegen te gaan. Maar is paracetamol wel zo verstandig? En wanneer moet je naar de huisarts gaan? Huisarts en onderzoeker van Maastricht UMC+ Jochen Cals geeft advies.

Hoe schadelijk is koorts bij een kind?
"Wanneer een ziekteverwekker het lichaam binnen dringt, is koorts een effectief proces dat door het lichaam zelf wordt opgestart. Infecties zoals buikgriep of verkoudheid leiden er namelijk toe dat het lichaam deze zelfstandig wil bestrijden. De hoge lichaamstemperatuur activeert het afweermechanisme. Als je de infectie zo snel mogelijk uit je lichaam wilt hebben, is het dus verstandig om de koorts haar werk te laten doen. Door het innemen van paracetamol wordt de zogeheten lichaamsthermostaat kunstmatig lager gezet, terwijl je deze juist hoog moet laten staan zodat het lichaam de infectie kan bestrijden. Dat geldt zowel voor volwassenen als kinderen."

Helpt paracetamol bij koorts?
"Paracetamol zal de lichaamsthermostaat verlagen, maar dat vertraagt juist het herstelproces. Alleen als de koorts samengaat met veel pijn, kun je paracetamol aan je kind geven. De paracetamol is in dat geval vooral bedoeld als een effectief middel tegen de pijn. "

Waar moet je bij kinderen goed op letten?
"Houd baby's, peuters en kleuters goed in de gaten bij een verhoging van hun lichaamstemperatuur. Een belangrijk risico van koorts bij baby's en jonge kinderen is uitdroging. Let er daarom als ouder heel goed op dat je kind genoeg vocht binnen krijgt. Let niet alleen op de vochtinname, maar zeker ook de vochtuitscheiding. Geef je kind daarom voldoende te drinken, controleer de luiers op vochtuitscheiding en controleer of je kind een droge mond en lippen heeft. Jonge kinderen met koorts zijn namelijk extra gevoelig voor waterige diarree en overgeven."

Wanneer moet je de huisarts te bellen?
"Koorts kan enkele dagen aanhouden. De lichaamstemperatuur varieert sterk van persoon tot persoon, en dus ook van kind tot kind. Het betekent niet dat een koorts die lang aanhoudt, iets zegt over de ernst van de koorts. De lichaamstemperatuur daalt pas wanneer het lichaam de infectie heeft overwonnen. Voor kinderen geldt dat de helft van hen op de vierde dag nog koorts heeft en een kwart nog op de zevende dag. Vooral koorts in combinatie met andere factoren is alarmerend. Bel dan de huisarts. Deze factoren zijn bijvoorbeeld baby's jonger dan drie maanden, kinderen met hart- of longziekten of als je kind een prik van het consultatiebureau heeft gemist. Houd je kind dus goed in de gaten en signaleer afwijkend gedrag. Meer risicofactoren zijn te vinden op https://www.thuisarts.nl/koorts-bij-kinderen/mijn-kind-heeft-koorts."

Tips bij koorts voor kinderen en volwassenen:

  • Drink voldoende water: bij hoge koorts zweet je veel en is het raadzaam om het vochttekort aan te vullen door water te drinken;
  • Draag dunne kleding: het lichaam wordt warm door de koorts. Door te warme kleding zal de lichaamstemperatuur stijgen. Dunne kleding en dun beddengoed worden dan ook aangeraden om op een natuurlijke wijze af te koelen;
  • Neem een warm bad: de lichaamsthermostaat voelt het warme badwater, waardoor het lichaam zal afkoelen.

Tekst: Maarten Butink

Lees ook

 

Sluit de enquête