Dit moet je weten over de overgang / menopauze

Overgang menopauze
Foto iStock
Alle vrouwen hebben er vroeg of laat mee te maken en het kan je leven behoorlijk op zijn kop zetten. Toch wordt er weinig gesproken over de overgang ofwel menopauze; geen vrouw vindt het leuk om niet meer jong en vruchtbaar te zijn. Maar betekent uitgebloed ook uitgebloeid? Zijn opvliegers en andere overgangsklachten echt onvermijdelijk? Wat gebeurt er precies met je en hoe ga je er mee om? En zouden mannen zich daar ook niet eens in moeten verdiepen, zodat ze begrijpen wat er met hun partner of collega aan de hand is?

Het wordt soms wel het laatste taboe genoemd. De overgang (ofwel menopauze), het einde van het vruchtbare leven van een vrouw, wordt geassocieerd met ouderdom en verval. Niet een heel populair onderwerp in een tijd waarin iedereen jong wil zijn of dat in ieder geval wil lijken. Zoals Linda de Mol het ooit fameus in een populaire talkshow verwoordde: de overgang is niet sexy.

Sexy of niet: vrouwen moeten er allemaal doorheen. Op dit moment zijn er zo’n 1,3 miljoen vrouwen in Nederland in de overgang. Dat is een getal dat het verzwijgen van deze fase in een vrouwenleven eigenlijk absurd maakt. Vooral als je bedenkt dat bijna al die vrouwen ook in mindere of meerdere mate last hebben van overgangsklachten die hun leven en werk sterk beïnvloeden. Laat staan dat ze weten dat er vaak iets aan die klachten te doen is.

Herken je overgangsklachten

Dr. Gerold Link, gynaecoloog met als expertise de overgang aan Maastricht UMC+: "Ik zie in de praktijk dat de overgang soms een enorme impact heeft op het leven van vrouwen, en van hun partner en gezin. Er zijn vrouwen die denken dat het nou eenmaal bij het leven hoort en dat je het maar moet accepteren. Andere vrouwen zoeken wel hulp. Ik zie op mijn spreekuur vrouwen met opvliegers en nachtzweten, stemmingswisselingen tot aan depressies, vrouwen met vaginale droogheid en seksuele problemen, en ook ernstig of onregelmatig bloedverlies. Zolang vrouwen de pil slikken, treden nog geen klachten op. Het probleem doet zich voor nadat ze met de pil zijn gestopt. Mijn advies: denk niet dat er niks aan overgangsklachten te doen is, dat kan vaak wel. Praat er op z’n minst over met de huisarts. Die kan eventueel doorverwijzen voor verdere behandeling in een ziekenhuis, naar een zelfhulporganisatie en/of een overgangsconsulent. Blijf er dus niet mee lopen."

Wat is de overgang precies?

De overgang is eigenlijk een soort omgekeerde puberteit. Een transitieperiode waarin je hormonen opnieuw flink te keer gaan: je lichaam stopt met rijpe eitjes te produceren en gaat dus van vruchtbaar naar onvruchtbaar. De productie van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen (voor een groot deel aangemaakt in de eierstokken door rijpende eicellen) neemt snel af. Dat brengt grote lichamelijke veranderingen en klachten met zich mee. Meer over de overgang

Leestip

Lees ook het pas verschenen De overgang. Het no-nonsense handboek van José Rozenbroek en Jos Teunis (Atlas Contact).

 

Sluit de enquête