Dit moet je weten over het coronavirus (COVID-19)

coronavirus
Dat het coronavirus (ook bekend als COVID-19) Nederland heeft bereikt, zorgt bij veel mensen voor onrust en vragen. Hieronder vindt je meer informatie.

Maak je je zorgen over je eigen gezondheid? Bijvoorbeeld omdat je griepverschijnselen hebt en/of in een van de risicogebieden bent geweest? Neem dan altijd eerst telefonisch contact op met je huisarts. Kom niet naar de huisartsenpraktijk of het ziekenhuis!

Neem telefonisch contact op met je huisarts als je:

  • Koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid).
  • En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent in een gebied waar het coronavirus zich heeft verspreid.
  • Of als je de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

Ook als je een poliklinische afspraak hebt in een ziekenhuis en je klachten hebt, bel dan eerst je huisarts en kijk op de website van je ziekenhuis voor meer informatie! Is je eigen huisarts niet bereikbaar, neem dan telefonisch contact op met de Huisartsenpost in je regio. Ga ook niet op bezoek in het ziekenhuis als je klachten hebt.

Wat jij kunt doen om besmetting te voorkomen

De belangrijkste maatregelen die je zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel eenvoudig:

  • Was je handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze na gebruik direct weg

Deze maatregelen gelden overigens voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om ze op te volgen.

Kijk op de website van het RIVM voor de meest actuele informatie over het coronavirus. Daar vind je ook een overzicht van de gebieden waar het coronavirus zich heeft verspreid.

Zo bereidt het Maastricht UMC+ zich voor

In dit L1-interview leggen prof. dr. Christian Hoebe, hoogleraar Infectiebestrijding, en internist-infectioloog dr. Astrid Oude-Lashof uit hoe het Maastricht UMC+ zich voorbereidt. Bekijk het interview

coronavirus

Kijk ook Coronavirus rukt op; is Maastricht voorbereid?

Sluit de enquête