Dit moet je weten over lachgas

 

Lachgas
Foto iStock

Steeds meer jongeren gebruiken steeds vaker lachgas als 'partydrug'. Het werkt heel snel en veroorzaakt een korte roes. Je wordt er vrolijk en blij van. Maar hoe onschuldig is het gebruik van lachgas? Kinderarts / kinderintensivist dr. Piet Leroy van het Maastricht UMC+ vertelt je wat je moet weten over lachgas.

Op festivals worden de ampullen met lachgas aangeboden alsof het snoepjes zijn. Eén ballonnetje kost twee, drie euro. Maar hoe onschuldig is het gebruik van lachgas? Dr. Piet Leroy: "Lachgas is in beginsel relatief ongevaarlijk. Het heeft nota bene een hele geschiedenis in de geneeskunde. We kennen het als pijnstiller bij bevallingen en het werd ook wel als narcosemiddel gebruikt. In de kindergeneeskunde zetten we lachgas steeds vaker in om angstige kinderen die een kleine ingreep moeten ondergaan, rustig te krijgen. In een verhouding 50 procent zuurstof 50 procent lachgas. Toegediend via een mondkapje. Dat werkt heel goed."

Risico's gebruik lachgas

Tot zover de medische toepassing. Maar hoe zit het met recreatief gebruik, meestal door pubers en jongvolwassene? Lachgas werkt snel en werkt kort door dan bijvoorbeeld alcohol. Piet Leroy: "Het ligt eraan hoeveel lachgas je gebruikt, op welke manier en hoe vaak. Maar laten we eens beginnen met de gevaren op korte termijn bij eenmalig gebruik. Omdat in de partyscene puur lachgas wordt verhandeld, is de concentratie zo hoog dat er zuurstoftekort kan ontstaan. Gebruikers kunnen snel bedwelmd raken en flauwvallen. Als je dan ongelukkig terechtkomt, kan de schade groot zijn. Gebruik van lachgas kort voor of tijdens deelname aan het verkeer is net zo gevaarlijk als rijden onder invloed van alcohol."

"Een ander risico is verkeerd gebruik. Als lachgas onder te hoge druk in de longen terechtkomt, kan je een klaplong oplopen. Dat heeft dus niets met het gas zelf te maken, maar met de manier van innemen. Ook bevriezingsverschijnselen komen voor: als het gas rechtstreeks uit een slagroompatroon wordt ingeademd, wordt het punt waar het lachgas uitstroomt ijskoud door drukverval. Daardoor kun je bevriezingsverschijnselen krijgen aan lippen, mond en luchtweg."

Neurologische schade door lachgas

"Schadelijke effecten op de lange termijn zijn afhankelijk van de hoeveelheid die je gebruikt. Er is een kantelpunt: vanaf een bepaalde hoeveelheid treedt er ernstige schade in je lichaam op, en dat kantelpunt verschilt van persoon tot persoon. Echte lachgasverslaving lijkt niet zo vaak voor te komen, maar sommige gebruikers raken zo verknocht aan de gelukzalige roes die het veroorzaakt, dat ze het steeds weer gebruiken. Dat fenomeen wordt craving genoemd. En als je gedurende langere tijd zeer regelmatig grote hoeveelheden lachgas inademt, kan dat tot een tekort aan vitamine B12 leiden. Dat beïnvloedt de aanmaak van rode en witte bloedlichaampjes en leidt dus tot bloedarmoede en bovendien tot neurologische schade."

"De neurologische klachten die iemand krijgt, lijken op de beginsymptomen van multiple sclerose: spierzwakte, tintelingen, duizeligheid en soms ook cognitieve problemen. Behandeling met vitamine B12 kan deze problemen weer oplossen, maar toch zijn de gevolgen soms blijvend. Wie veel lachgas gebruikt, loopt dus het risico op levenslange neurologische schade. Het is heel belangrijk dat we daar voor waarschuwen."

 

 

 

 

Sluit de enquête