Dit moet je weten over soa’s – seksueel overdraagbare aandoeningen

Dit moet je weten over soa’s – seksueel overdraagbare aandoeningen
Geslachtsziekten komen nog altijd veel te vaak voor: elk jaar zijn er in Nederland meer dan honderdduizend nieuwe soa-infecties. Met soms ernstige gevolgen, zoals onvruchtbaarheid. Daarom is het zo belangrijk dat je veilige seks hebt met je sekspartner. Gelukkig is er aan een opgelopen soa wel altijd wat te doen. De experts van Maastricht UMC+ en de GGD Zuid Limburg vertellen je wat je moet weten over seksueel overdraagbare aandoeningen. 

Over seks praten is vaak al niet zo makkelijk, over seksueel overdraagbare aandoeningen, soa's dus (voor de ouderen onder ons: geslachtsziekten), hebben we het al liever helemaal niet. Toch is het belangrijk om dat wél te doen, om allerlei redenen. 

  • Ten eerste: je gezondheid. Als ze niet op tijd goed worden behandeld, kunnen soa's onaangename gevolgen hebben, tot onvruchtbaarheid aan toe. 
  • Ten tweede: om verspreiding tegen te gaan. Soa's kunnen zeer besmettelijk zijn: het gemiddelde risico dat een soa wordt overgedragen, is dertig tot vijftig procent. En als je niet weet wat de symptomen zijn, kun je onbewust ziek zijn en bovendien anderen besmetten. 
  • En ten derde, ook niet onbelangrijk: om plezier te kunnen houden in seks zonder je – misschien nodeloos – zorgen te maken. 

Een besmetting bij onveilige seks is zó opgelopen. Gelukkig kunnen de meeste soa's heel goed worden behandeld. Laten we het er daarom toch maar over hebben. Wat is een soa precies en wat zijn de gevolgen? Hoe kun je soa’s herkennen? Hoe kun je besmetting voorkomen? En als je er dan toch mee te maken krijgt: hoe kom je er weer vanaf?

Sluit de enquête