Een soa voorkomen
Hoe voorkom je dat je een soa krijgt? Wen jezelf aan om bij seks altijd een up to date condoom te gebruiken: bij penis-in-vagina-seks, bij anale seks en… óók bij orale seks. Arts infectieziektebestrijding bij de GGD Anne-Marie Niekamp: ‘Bij pijpen kan ook een soa worden overgedragen. Bij beffen kan het in principe ook, maar dat is minder riskant dan pijpen, waarbij de penis dichtbij de keel komt.’ Gebruik dus ook bij orale seks een condoom (of een beflapje)! En houd daar pas mee op als je overgaat op een vaste, monogame relatie of als je een kind wilt. 

Laat je, voordat je de condooms aan de wilgen hangt, eerst op geslachtsziekten testen, zodat je zeker weet hoe het ervoor staat als je samen aan onbeschermde seks begint. 

Meer weten over seksueel overdraagbare aandoeningen?

Er is online heel veel goede informatie te vinden over soa’s, hoe je ze kunt voorkomen en wat je eraan kunt doen.

Kijk bijvoorbeeld op: www.sense.info. Dit is een zeer complete site voor jongeren waar je met al je vragen over seks en veilig vrijen terecht kunt. De site is van onder meer de GGD en verwijst goed naar verdere hulp en informatie, zoals waar je je kunt laten testen en behandelen.

Kijk voor meer informatie over soa’s en vaccinatie ook op de website van de GGD Zuid Limburg www.ggdzl.nl

Sluit de enquête