Tweemaal daags volkoren
Als je de genoemde gezondheidsvoordelen wilt bereiken, is het voldoende twee keer per dag volkoren te eten, stelt ICQC. Deze voordelen treden niet op bij de consumptie van geraffineerde graanproducten, zoals wit brood of witte rijst. Het predicaat volkoren betekent dat alle stoffen die de oorspronkelijke graanbron bevatten in dezelfde verhouding in een levensmiddel moeten zitten. Het is een kwaliteitsbron van voedingsvezels en nutriënten en er is een dringende noodzaak om dit te communiceren richting publiek en gezondheidsadviseurs, zegt het ICQC panel.
Bekijk het college van prof. dr. Fred Brouns voor de Universiteit van Nederland Zijn we straks allemaal allergisch voor brood?
Volkoren beter dan groente en fruit
Recente gegevens tonen aan dat de effecten van volkoren producten voor de gezondheid zelfs sterker lijken dan die van groente en fruit. Daarom bevorderen veel internationale voedselautoriteiten nu naast groente en fruit ook het consumeren van volkoren producten. Granen zijn wereldwijd een van de belangrijkste voedselbronnen. Dit heeft geleid tot veel investeringen en snelle ontwikkelingen op het terrein van de levensmiddelentechnologie, zoals moderne maalstromen en de vele geraffineerde meelproducten die daaruit voorkomen. Gevolg: de productie van geraffineerde producten die nog maar nauwelijks vezels en voedingsstoffen bevatten. ICQC vindt het tijd voor een ommekeer. Terug naar vol-natuurlijk, naar volkoren.
Granen- en glutenintoleranties
Hoogleraar prof. dr. Brouns sprak tijdens het ICQC symposium over granen- en glutenintoleranties die optreden bij een klein deel van de bevolking en zijn internationale project Well on Wheat? dat de relatie tussen granen en intoleranties onderzoekt. Brouns leidt dit project, een samenwerking met de Universiteiten van Wageningen en Leeds, en het Rothamsted Research Institute in Engeland.
Oproep aan levensmiddelenindustrie
De bevindingen van ICQC werden deze maand bevestigd tijdens de internationale Whole Grain Summit in Wenen, waaraan 200 experts uit 35 landen deelnamen. ICQC roept de levensmiddelenindustrie op meer aandacht aan volkoren te geven en de claim 'volkoren' beter te controleren.
Lees ook de blogs van prof. dr. Fred Brouns over koolhydraten en suiker:
- Wat zijn koolhydraten?
- Hoe verwerkt ons lichaam suiker?
- Suiker op het etiket
- Hoeveel suiker mag je eten?