Hoofdgerechten

Gegratineerde prei-aardappelen met hamlap

Foto Studio PhilippiHoofdgerecht voor 4 personen

  • 8 iets kruimige aardappelen, schoongeboend
  • 4 el olijfolie
  • 800 g prei, in ringetjes
  • 1 bekertje crème fraîche light (125 g)
  • ½ tl kerrie
  • 50 g geraspte jongbelegen 30+ kaas
  • 300 g hamlappen
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 takjes peterselie
  • bakplaat 
  1. Kook de aardappelen in de schil in 20 min. gaar. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de prei in 6 min. gaar.
  2. Meng de crème fraîche met de kerrie, de kaas en peper naar smaak.
  3. Verhit in een koekenpan de laatste 2 el olijfolie. Bestrooi de hamlappen met de oregano, zout en peper. Bak het vlees in 15 min. bruin en gaar.
  4. Verwarm intussen de ovengrill. Giet de aardappelen af en druk ze met een spatel iets plat. Leg de aardappelen op de bakplaat. Verdeel de prei en het room-kaasmengsel over de aardappelen.
  5. Schuif de aardappelen onder de ovengrill en bak ze in 5 min. goudbruin. Serveer de gegratineerde aardappelen met de hamlappen.

Bereiding: 30 minuten
Oven: 5 minuten

Per persoon: 475 kcal, 15 gram vet, 34 gram eiwit, 45gram koolhydraten, 154 mg Natrium en 8 gram vezels

Variatietip 

Vervang de prei ook eens door spinazie of spitskool.

Gezond idee: gekookte aardappelen met een groentetopping. In de schil gekookte aardappelen behouden bovendien meer vitaminen, mineralen én smaak!

Aanmelden nieuwsbrief