Waarom bewegen en wanneer is het genoeg?

Bewegen is cruciaal voor een fit lichaam en een goed werkend brein. Zelfs een klein beetje bewegen heeft al positieve effecten weten de experts van Maastricht UMC+.

Nederlanders zijn kampioen zitten, zo’n 9 uur per dag gemiddeld. En als gevolg van de coronacrisis zitten we meer binnen en bewegen we nog minder. Dat kun je gerust een aanslag op onze gezondheid noemen.

Bewegen verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, op overgewicht en diabetes type 2, het verbetert je weerstand, spierkracht en botkwaliteit, het draagt bij aan een verlaagd risico op bijvoorbeeld borst- en darmkanker en helpt depressieve klachten te voorkomen. Ook lichamelijke beperkingen, cognitieve achteruitgang en dementie worden met bewegen bestreden.

Toch voldoet nog niet eens de helft van de volwassen Nederlanders aan de aanbevolen Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. En van de groep 65-plussers is dat hoogstens een derde. Kinderen tot 11 jaar doen het iets beter met 55 procent, maar jongeren tussen de 12 en 17 jaar doen het echt slecht: slechts 28 procent beweegt voldoende.

Bewegen is goed, meer bewegen is beter, is het advies. Zelfs een klein beetje extra beweging heeft al positieve effecten. Wandelen, slenteren, fietsen, traplopen en dagelijkse bezigheden als boodschappen doen en schoonmaken – alles telt mee. Je kunt ook gaan sporten, buiten of in de sportschool. Of thuis een workout doen.

Hoe je wilt bewegen, is ieders eigen keus. Zoek naar wat bij je past. Als je bewegen maar een vast onderdeel van je dagelijks bestaan maakt.

Meer over bewegen

 

 

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

Waarom bewegen en wanneer is het genoeg?
Foto iStock
Sluit de enquête