Zo kom je in beweging

Wist je dat wie fulltime werkt gemiddeld 9 uur per dag stil zit? Reden genoeg om uit de stoel te komen en te gaan wandelen. Zeker op de Wandel Tijdens Je Werkdag op 7 april 2022. Na 20 minuten lopen ben je geconcentreerder, energieker en creatiever. Dus strek die benen, activeer je brein en blijf gezond en fit. Maar beperk het bewegen vooral niet tot deze ene dag! Voor wie meer beweging wil, maar daarbij een beetje hulp nodig heeft, is er veel inspiratie en praktische ondersteuning beschikbaar. Laat je bijvoorbeeld uitdagen door een app of tracker of inspireren door sportlessen of beweegtips online. Een greep uit het brede aanbod op het gebied van bewegen. 

Wandelen tijdens je werk

Digitale hulpmiddelen als fitness apps, stappentellers en bewegingstrackers helpen je goed op weg bij het in beweging komen. Een stappenteller laat je zien hoeveel je precies per dag beweegt. Dat motiveert om bijvoorbeeld eens de trap te kiezen in plaats van de lift, of om in de avond nog even een wandeling door de buurt te maken. Je hebt polshorloges en simpele apparaten die je aan je broek kunt vastmaken. Met een sensor leggen ze bewegingen vast.

Stappentellers in je telefoon gebruiken een bewegingsdetector. Bewegingstrackers, of activity trackers, houden ook je stappen bij, maar doen veel meer. Vaak meten ze ook je hartslag, de intensiteit van je beweging, soorten trainingen en je caloriebehoefte.

Kijk welke activiteiten en gegevens je graag wil laten meewegen in je overzicht en welke bewegingstracker dat voor je doet. Er is wel een groot verschil in kwaliteit en ze meten niet allemaal even nauwkeurig. Bij trackers horen altijd apps, maar er zijn ook losse apps die beweging stimuleren. Ze bieden bijvoorbeeld oefeningen en uitdagingen voor diverse sporten en fitness workouts.

Een waarschuwing: voor een goede werking van de apps deel je persoonlijke data. En vaak vragen ze je ook medische data over jezelf prijs te geven. Bedenk of je dat wilt.

Vind (gratis) apps door in de appstore naar ‘fitness’ of ‘beweging’ of ‘stappenteller’ te zoeken. Vaak hebben sport- en gezondheidsapps een aparte rubriek in de appstores.

Maak eens een ommetje

Zo kom je op een goede manier in beweging

Een ander goed voorbeeld is de app Maak eens een ommetje. Dagelijks een (klein) blokje om heeft allerlei positieve effecten op je lichaam en geest. Daarom lanceerde de Hersenstichting de app Ommetje, samen met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. De gratis app stimuleert je om te gaan wandelen, onder meer doordat je een virtuele wandelcompetitie kunt houden met vrienden, familie of collega’s. Je vindt de app (en meer informatie) op www.hersenstichting.nl/ommetje.

Wandel Tijdens Je werkdag

Op de website van Wandelnet vindt je speciaal voor deze dag wandeltips, routes en inspiratievideo's. Maar beperk het wandelen vooral niet tot deze ene dag!  

Elk half uur even Bewegen. Zet ook De stap!

Onder deze titel heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een speciale website gelanceerd om Nederlanders in beweging te krijgen tijdens het werk. Want de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we nog minder uit onze stoel komen. En daar wil de overheid verandering in brengen. De site biedt onder meer inspirerende beweegchallenges, video’s en oefeningen: Zet ook de stap

MUMC+ sport en beweegt

Een gratis programma voor wie thuis aan de slag wil met bewegen komt van MUMC+ sport en beweegt. Op het YouTube-kanaal van MUMC+ sport en beweegt staan ruim 200 sportlessen. Er is voor ieder wat wils, van yoga en mindfulness tot benen-billenbuik workouts en high intensity intervaltrainingen (HITT).

Meer hulp nodig? Je eigen coach bij het bewegen

Heb je veel overgewicht en vind je het daarom lastig om in beweging te komen? Dan kun je in veel gevallen bij je zorgverzekeraar voor hulp aankloppen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden sinds een paar jaar ‘gecombineerde leefstijlinterventies’, waarbij een coach samen met jou ook op zoek gaat naar beweegplezier. Een aantal van die interventies is in samenwerking met het Maastricht UMC+ ontwikkeld. Je huisarts en je zorgverzekeraar kunnen je er meer over vertellen.

Ook interessant

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

Sluit de enquête