Eiwit goed voor spieropbouw

 

Eiwit goed voor spieropbouw

Naarmate we ouder worden, verliezen we een groot deel van onze spiermassa. Logisch dat je dan verzwakt, slechter ter been bent en snel moe wordt. Maar er is iets aan te doen: specifieke, langdurige krachttraining én voldoende eiwit eten helpt om spiermassa te behouden.

Iemand van 80 heeft gemiddeld de helft minder spiermassa dan iemand van 30. Verlies van spiermassa wordt vaak beschouwd als een onvermijdelijk gevolg van het ouder worden. Dat is maar gedeeltelijk waar, spiermassaverlies is voor een groot deel ook toe te schrijven aan een inactieve levensstijl. Bovendien is het tot op hoge leeftijd omkeerbaar."

"Door regelmatig te bewegen – hoe oud je ook bent – kun je altijd zo'n 40% van je kracht terugkrijgen", zegt prof.dr. Luc van Loon, hoogleraar Fysiologie van Inspanning van het Maastricht UMC+. "Als je voeding dan ook nog eens eiwitrijk is, heeft de training extra resultaat. De opbouw van spierweefsel wordt namelijk beter gestimuleerd met eiwitrijke voeding. Bovendien wordt meer van het geconsumeerde eiwit omgezet in spierweefsel wanneer er vóór de maaltijd sprake is van lichamelijke inspanning.

Ouderen eten overigens vaak te weinig eiwit en zo verslechtert de opbouw van nieuwe spieren in de loop der tijd. Luc van Loon: "Vlees, eieren, kwark, melk heb je als oudere juist keihard nodig." Voor een goede spieropbouw moet een volwassene per dag minstens 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht innemen. Voor ouderen is 1 tot 1,2 gram per kilo verstandig.

Eiwit helpt tegen middagdip

Eiwit ook helpt tegen de bekend middagdip. Uit onderzoek van Cambridge University blijkt dat eieren uitstekend helpen tegen een vermoeidheidsdip. Vooral het witte gedeelte van eieren houd je wakker en alert. Ze geven een betere energieboost dan koolhydraten uit chocola, koekjes en snoep. Ook goed nieuws voor afvallers dus. Onderzoeker dr. Denis Burdakov: "Als je kunt kiezen tussen jam of ei op je toast, kies dan voor dat laatste. Er zitten misschien net zoveel calorieën in, maar door het eiwit verbrandt je lichaam meer calorieën."

 

eiwitrijke recepten

Eiwitrijke recepten van Gezond Idee

Als senior moet je voldoende eiwit eten. Dat is goed voor de spieropbouw. Daarom drie eiwitrijke recepten voor ouderen van Gezond Idee en een overzicht van eiwitrijke voedingsbronnen      

 

 

 

Gezond Idee

  

 

 

Sluit de enquête