“Een goede gezondheid begint toch echt met gezond leven”

Dr. Alie de Boer, voedingswetenschapper en universitair docent gespecialiseerd in voedingsclaims aan de Campus Venlo van de Universiteit Maastricht:

“Achter al die potjes met vitamines zit een grote industrie die inspeelt op ieders wens gezond te zijn. Zeker nu met corona; je wilt jezelf beschermen, liefst je immuunsysteem opkrikken. En dan zie je dat bijvoorbeeld jonge vrouwen die al heel bewust en gezond eten ook nog van alles gaan slikken.

Supergeconcentreerde supplementen

Bij multivitaminen denk ik dan: de meeste mensen hebben ze niet nodig en het kost veel geld, maar de doseringen zijn niet zo risicovol dat je er veel schade van zal oplopen. Maar je ziet steeds meer supergeconcentreerde supplementen op de markt. Vorige zomer zag je veel filmpjes voorbijkomen van mensen die zich niet wilden laten vaccineren en dachten zichzelf te beschermen tegen COVID-19 door hoge doses vitamine C te nemen. Gerust vijf tot zeven gram per dag. Want, denken ze, wat je te veel neemt, plas je toch weer uit. Ja, dat is in principe waar, maar je loopt wel het risico op nierstenen!

Het zijn halve waarheden waarbij mensen aan cherry picking doen uit de wetenschappelijke literatuur. Ze lezen alleen wat in hun straatje past en hun overtuiging lijkt te bevestigen, maar niet het onderzoek dat die overtuiging onderuithaalt of wijst op de schadelijke gevolgen.

Wettelijk mag je niet claimen dat een supplement gezondheidbevorderend is, laat staan ziekten geneest. Je mag hoogstens zeggen dat een product gezondheid ‘behoudt’ of ‘ondersteunt’. Dat is terecht: een goede gezondheid begint toch echt met gezond leven. Misschien vind je het niet zo heel erg sexy om goed en gevarieerd te eten, goed te slapen, niet te roken, geen alcohol te drinken en veel te bewegen. Dan wil je natuurlijk graag een wondermiddeltje, maar dat is er niet.”

Schrijf je in voor de Gezond Idee nieuwsbrief

Allie de Boer
Alie de Boer
Sluit de enquête