Helpt groene thee bij het afvallen?

 

groene thee

Als je op internet zoekt naar tips om af te vallen, wordt groene thee vaak aangeraden. Maar helpt dit nu echt bij het afvallen? De experts van het Maastricht UMC+ geven uitleg.

Vaker naar de sportschool, afvallen en gezonder eten staan bij veel mensen op het lijstje van goede voornemens. Maar het volhouden van een gezonde leefstijl en je streefgewicht bereiken, is  best lastig. Onderzoekers van Maastricht UMC+ ontdekten dat groene thee in combinatie met het stofje resveratrol zorgt voor een toename van de vetverbranding, wat kan helpen bij gewichtsverlies.

Energie-inname omlaag, energieverbruik omhoog

Je lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Deze energie krijg je door verbranding van de voedingsstoffen uit je voeding. Wanneer je energie-inname groter is dan je energieverbruik, wordt het overschot aan energie onder meer opgeslagen in de vorm van vetweefsel. Overgewicht en obesitas zijn dus een gevolg van een verstoorde balans tussen de energie-inname en het energieverbruik. Wanneer je af wilt vallen, moet je energie-inname dus naar beneden en je energieverbruik omhoog. Hoe doe je dat?

Groene thee bevordert energieverbruik

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen je helpen je energieverbruik te stimuleren. Een voorbeeld hiervan is groene thee, ontdekten onderzoekers van de vakgroep Humane Biologie van Maastricht UMC+. Prof. dr. Ellen Blaak, hoogleraar Humane Biologie legt uit: "Alle theebladeren bevatten van nature de stof catechine. De combinatie van de catechines in thee en resveratrol in bijvoorbeeld wijn en druiven zorgt voor een toename van het energieverbruik van het lichaam. Voor ons onderzoek hebben we de catechines en resveratrol in hoge dosering in een pil aangeboden. Het verhoogde energieverbruik was niet terug te zien na een periode van 3 maanden. Op lange termijn werd echter wel een verband tussen de catechines en resveratrol, en een hogere vetverbranding gevonden", aldus Blaak.

Groene thee geen wondermiddel

De bladeren voor groene thee zijn tijdens hun productieproces minder bewerkt dan die van zwarte thee. Daardoor bevat groene thee meer catechine dan zwarte thee. Het drinken van groene thee bevordert dus op korte termijn extra het energieverbruik, in vergelijking met het drinken van zwarte thee. Groene thee is echter geen wondermiddel, waarschuwt prof. dr. Blaak: "Door alleen het drinken van groene thee zul je niet steeds meer gewicht verliezen. De eiwitten in onze voeding remmen namelijk de werking van de catechines en cafeïne. Ook kan een te hoge dosis cafeïne in verhouding met catechine, de positieve werking van groene thee remmen." 

Kortom, het drinken van groene thee in combinatie met resveratrol heeft een positief effect op het energieverbruik en de vetverbranding van ons lichaam. Als je wilt afvallen, kan het dus zeker geen kwaad om een paar glazen groene thee per dag te drinken. Het is echter belangrijk om ook op je energie-inname te letten en ervoor te zorgen dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Een gezonde leefstijl met een uitgebalanceerd voedingspatroon is belangrijk voor een gezond gewicht en groene thee kan hier een goede aanvulling op zijn.

 

Gezond Idee

 

 

 

  

 

Tekst: Frederieke van der Mee
  

Sluit de enquête