Hoe blus je een hete hap?

 

hete hap blussen

Je neemt nietsvermoedend een hap van die lekkere curry en ineens komt de stoom uit je oren. Chilipepers! Heet! Wat kun je doen om die hete hap 'te blussen'?

Pittige gerechten met chilipeper (ofwel rode peper) kunnen ontzettend lekker, maar ook behoorlijk heet zijn. Wat chilipepers heet maakt, is het stofje 'capsaïcine' en een aantal verwante stoffen die samen 'capsaïcinoïden' worden genoemd. De aanwezige hoeveelheid capsaïcinoïden bepaalt de uiteindelijke scherpte en pittigheid van een chilipeper.

Wanneer je de chilipeper eet zorgt de capsaïcine voor een reactie met de pijnreceptoren in je mond en keel. Deze receptoren zijn normaal gesproken verantwoordelijk voor het voelen van warmte. Je hersenen krijgen door het eten van de chilipeper een signaal door met als gevolg een verhoogde hartslag, je krijgt het warm en gaat zweten. Als je een gevoelige maag of darmen hebt, kun je ook last krijgen van brandend maagzuur en onrustige darmen.

Doordat je zweet en het warm heb, wil je het liefst zoveel mogelijk water drinken. Niet doen! Vaak wordt een pittig gerecht met chilipeper namelijk in olie gebakken of worden de kruiden gemengd met olie. Olie en water mengen niet met elkaar. Water zal de capsaïcine dus juist verspreiden waardoor het hete gevoel erger wordt. Ook andere drankjes die hoofdzakelijk uit water bestaan, zoals frisdrank en bier, helpen je niet om de hete hap te blussen.

Wat moet je dan doen om het branderige gevoel te blussen? Je kunt het beste producten eten die de capsaïcine uit de peper afbreken of opnemen. Dat kan als volgt:

  • Drink melk: melk bevat 'kaasstof' die de hete olie aan zich bindt. Daardoor voert de melk de olie met de capsaïcine weg. Ook andere zuivel zoals yoghurt maakt je mond, keel, en maag rustiger.
  • Eet brood: brood absorbeert de olie (die gemengd is met de capsaïcine) uit de peper. Het brood werkt dan als een soort spons die de olie opneemt. Een alternatief voor brood is het eten van witte rijst.
  • Eet kroepoek: capsaïcine is vetachtig en lost dus goed op in vette kroepoek. Het klinkt gek, maar ook een hapje pindakaas helpt je mond te blussen op een soortgelijke manier.
  • Een minder gezond alternatief is het toevoegen van suiker aan het gerecht. Suiker maakt het gerecht namelijk minder pittig. 

Wist je dat...

Wist je dat chilipepers niet alleen capsaïcine bevatten, maar ook boordevol vitamine C zitten, wat natuurlijk gezond is. En mocht je in de wintermaanden last hebben van een verstopte neus door een verkoudheid, dan kan het eten van een pittig gerecht helpen om je neusholtes open te laten springen.

Chilipeper kan de vetbranding stimuleren. Metabolisme-boost met rode peper

Lekkere recepten met rode peper

 

Gezond Idee

 

 

  

 

Sluit de enquête