Het is belangrijk dat mensen die te zwaar zijn proberen af te vallen. Aan (fors) overgewicht kleven verschillende risico’s, hoe gezond mensen met een maatje meer verder ook leven. De bekendste zijn hart- en vaatziekten, diabetes, verschillende vormen van kanker, hoge bloeddruk en sneller slijtende gewrichten.

Over het algemeen geldt: hoe hoger de BMI, hoe groter het risico dat iemand gezondheidsproblemen ontwikkelt. Een paar kilo minder kan al schelen. Gijs Goossens: ’Vijf procent gewichtsverlies levert al belangrijke gezondheidswinst op door de gunstige effecten op bijvoorbeeld de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de insulinegevoeligheid.’

Ook patiënten met diabetes kunnen baat hebben bij afvallen, afhankelijk van de duur en de ernst van de suikerziekte. ‘De ziekte is dan in remissie. Diabetes gaat niet weg, maar de verschijnselen kunnen wel verminderen. Helaas kunnen ze weer terugkomen als mensen weer aankomen’, zegt internist-endocrinoloog en diabetesspecialist prof. dr. Martijn Brouwers van het Maastricht UMC+.

Schrijf je in voor de Gezond Idee nieuwsbrief

overgewicht
Foto iStock
baat
Dr. Gijs Goossens, universitair hoofddocent Humane Biologie Maastricht UMC+

Vijf procent gewichtsverlies resulteert al in belangrijke gezondheidswinst

Sluit de enquête