De wereld waarin we leven vandaag de dag maakt het niet makkelijk om op gezond gewicht te blijven of te komen. Overal is verleidelijk (lees: calorierijk en ongezond) voedsel te vinden. Van de stad tot het kleinste dorp: op elke plek kun je je lekkere trek stillen. Je hoeft er zelfs niet eens de deur voor uit: met één telefoontje wordt het allemaal thuisbezorgd.

Ernstiger nog is dat ook de supermarktschappen vol staan met ongezond eten en drinken. Veel alledaagse bewerkte producten, zoals sauzen, soepen, vleeswaren, voldoen niet aan de Schijf van Vijf en zitten – zonder dat mensen het doorhebben – vol suiker, zout en of ongezond vet. Want voedingsproducenten weten precies hoe ze hun producten nóg smakelijker kunnen maken. En die ongezonde producten liggen meestal ook nog op de meest in het oog springende plekken.

Die obesogene (dikmakende) omgeving is funest voor het gewicht en de gezondheid. Voorkomen en bestrijden van overgewicht is dan ook niet alléén je eigen zaak. Medische experts, voedingswetenschappers, bezorgde consumenten en vele maatschappelijke organisaties vinden dat er nu echt iets moet gebeuren en roepen de overheid gezamenlijk op om met regelgeving het aanbod van ons eten en drinken gezonder te maken.

Ook Maastrichtse artsen en wetenschappers maken zich hiervoor sterk. De inzet: een suikertaks op suikerhoudende dranken, een btw-verlaging voor groente en fruit, het subsidiëren van sport,  voorlichting op scholen, geen ‘ongezonde’ reclame gericht op jonge kinderen en minder aanbiedingen voor ongezonde producten.

Maar ook de voedingsindustrie en supermarkten zullen daarin hun verantwoordelijkheid moeten nemen, door de verleidingen te verminderen en de juiste prikkels aan te bieden. Consumenten zijn toe aan zo’n omslag: uit onderzoek blijkt dat 82 procent van de Nederlanders het belangrijk vindt dat bewerkte voeding gezonder wordt gemaakt! Meer hierover op www.tijdvoorgezondevoeding.nl.

Wil je weten wat de overheid aan beleid ontwikkelt om overgewicht terug te dringen, kijk dan op www.rijksoverheid.nl en zoek op ‘overgewicht’.

Schrijf je in voor de Gezond Idee nieuwsbrief

supermarkt
Foto iStock
Sluit de enquête