Vitaminenoverzicht

Gezond Idee zet de belangrijkste vitaminen op een rij.

Vitamine A

Zit in onder meer boter en margarine, vlees (lever!), vis en ei.
Nodig voor een gezonde huid, goed werkende ogen, groei en weerstand.

boter

Provitamine Betacaroteen

Zit in (groene) groenten en fruit. Het beschermt de huid tegen schade door uv-straling.
Heeft een belangrijke functie als ‘provitamine’: het lichaam kan uit betacaroteen zelf vitamine A maken.

wortel

Vitamine B1 (Thiamine)

Zit in brood, granen, aardappelen, groente, vlees, melk, gist.
Maakt energie vrij uit koolhydraten. Onmisbaar voor een goede werking van zenuwstelsel en hart.

brood

Vitamine B2 (Riboflavine)

Zit in vooral melk en melkproducten, maar ook in brood, granen, vlees, groente en fruit.
Nodig voor de energievoorziening van het lichaam.

yoghurt

Vitamine B3 (Niacine)

Zit in heel veel voedingsmiddelen, van vlees en vis tot groente.
Belangrijk voor de energievoorziening en aanmaak van vetzuren.

vis

Vitamine B5 (Pantotheenzuur)

Zit onder meer in vlees, eieren, peulvruchten, volkorenproducten, melk, groente en fruit.
Nodig voor de energievoorziening, in het bijzonder de opbouw en afbraak van vetten en eiwitten.

ei

Vitamine B6

Zit in vlees, eieren, vis, brood, granen, aardappelen, peulvruchten, groente, melk, kaas.
Speelt belangrijke rol bij de stofwisseling, regelt de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor groei, bloedaanmaak, immuunsysteem en zenuwstelsel.

kaas

Vitamine B8 (Biothine)

Zit in eieren, lever, melk, noten, pinda’s.
Nodig om energie uit voeding vrij te maken en houdt huid en haar gezond.

noten

Vitamine B11 (foliumzuur)

Zit in (vooral groene) groenten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel.
Nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Onmisbaar tijdens zwangerschap, voor de ontwikkeling van het ongeboren kind.

groene groenten

Vitamine B12 (Cobalamine)

Zit alleen in dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en melk. Ook vaak toegevoegd aan vleesvervangers.
Belangrijk voor goede werking van zenuwstelsel en aanmaak rode bloedcellen.

vlees

Vitamine C

Zit in fruit (vooral citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien), groente (vooral koolsoorten) en aardappelen.
Nodig voor de weerstand, opname van ijzer en vorming van bindweefsel. Speelt een rol als antioxidant.

citrusvruchten

Vitamine D

Zit in vette vis, vlees, eieren en boter, en toegevoegd aan margarine en bak- en braadproducten. Maar de grootste bron is zonlicht! Het lichaam maakt zelf vitamine D aan uit uv-straling.
Nodig voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Speelt ook een rol bij het afweersysteem.

zalm

Vitamine E

Zit in vetten als zonnebloemolie en dieetmargarine, maar ook in brood, graan, noten en zaden, groente en fruit.
Werkt als antioxidant en beschermt cellen, celwand, bloedbaan en weefsel.

zonnebloemolie

Vitamine K

Zit in groene bladgroente vooral, maar ook in fruit, oliën, lever, eieren, melk en kaas. Ook kunnen bacteriën in de dikke darm vitamine K(2) aanmaken.
Noodzakelijk voor bloedstolling.

spinazie

Vitamines in water of vet oplosbaar?

Sommige vitamines lossen op in water, zoals bijvoorbeeld vitamine B1, B2, B3, B5, B6 en C. Aangeraden wordt daarom om groente met deze vitamines in weinig water en niet lang te koken, zodat er niet te veel verloren gaat. Er zijn ook vitamines die alleen in vet oplossen: A, D, E en K. Supplementen kunnen dan het beste bij een maaltijd worden geslikt, zodat de vitamine goed wordt opgenomen.

Meld je aan voor de Gezond Idee nieuwsbrief

 

Sluit de enquête